Vilmányban tett látogatást a „Magyar Nemzeti Roma Platform” társadalmi konzultáció

Kedden ismét a hagyományos módon, személyes jelenléttel folytatódott a „Magyar Nemzeti Roma Platform”: Vilmányban és az ország északi részébe, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tett látogatást a társadalmi konzultációs rendezvény, melyet Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitott meg. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a személyes kontaktus a szakterületet érintő problémák megvitatásában, örömmel vett részt a konzultáción.

A Platformon köszöntőt mondott még Farkas Félix, roma nemzetiségi szószóló, Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Batyi Béla, Vilmány polgármestere.

Az elhangzott előadások ezúttal is értékes szakmai ismerettel szolgáltak mindenkinek: a társadalmi felzárkózáspolitika aktualitásait Langerné Victor Katalin, helyettes államtitkár ismertette, majd a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felzárkózáspolitikában betöltött szerepét Andó Pál, az Észak-Magyarországi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság vezetője prezentálta

Kiss Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai munkatársa a felzárkózó települések hosszú távú fejlesztési programját mutatta be, kiemelve hogy rendkívül fontos a „jól segítés”: a felzárkózásban nem elegendő úgy segítséget nyújtani, hogy a lemaradottak még mindig „mögöttünk” legyenek; oly módon kell őket segíteni, hogy a hátrányukat valóban, ténylegesen ledolgozhassák, behozhassák, és velünk, a segítőkkel egy szinten lehessenek.

Majd Szabó-Fazekas Ildikó, a helyettes államtitkárság munkatársa a 2021-2027. időszakra vonatkozó, tervezett társadalmi felzárkózási programokról szóló beszámolóját hallgathatták meg a meghívottak.

Ezt követően az „Akik köztünk élnek és dolgoznak a megyében” címmel prezentációt mutattak be a helyi jógyakorlatokat ismertetve: a Common Vibe projekt munkatársai a Várkonyi Csibészek zenei tevékenységéről számoltak be.

A rendezvény szakmai konzultációt követően a vilmányi Jelenlét Pont meglátogatásával zárult.