Több mint ötmilliárd a Tanoda-program folytatására

Több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a Tanoda-program folytatására, amely képzett szakemberek segítségével hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt iskolaidő utáni többletfoglalkozást – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán.

Czibere Károly kiemelte: a Tanoda-program az előző, 2012 és 2015 közötti időszakban sikeres és eredményes volt, ezért is döntöttek a folytatás mellett. Mint mondta, tavaly ősszel jelent meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében 5,3 milliárd forintos keretösszeggel a pályázati kiírás, amelyre nagy volt az érdeklődés.

Több mint ezer pályázat érkezett, ezekből 171-et támogattak. Tanodánként 25-30 millió forint támogatást biztosít a program 2018 szeptemberéig. A két év során mintegy hatezer hátrányos helyzetű általános iskolás fiatal segítésére lesz mód – tette hozzá az államtitkár.

Czibere Károly hangsúlyozta, hogy a 2011-ben elfogadott társadalmi felzárkózási stratégiában az oktatás területén kiemelt szerepe van az iskolai lemorzsolódással szembeni harcnak. Ennek egyik kiváló eszköze a Tanoda program, amely a képességek kibontakoztatását, a tehetséggondozást, az iskolai eredményesség növelését segíti elő.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a programot az előző évekhez képest továbbfejlesztették: egyrészt kidolgozták a tanodasztenderdet, amely a szükséges többletszolgáltatásokat tartalmazza, és amelyeket a támogatásért cserébe elvárnak, másrészt mostantól minden tanodában legalább három felsőfokú végzettségű szakembernek kell jelen lennie, közülük legalább egynek pedagógusnak kell lennie.

Czibere Károly közölte, hogy tanodák az ország minden részében működnek, de 40-45 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében található, követve a hátrányos helyzetű csoportok területi koncentrációját.

(MTI)