Több mint 400 millió forintos pályázat a Biztos Kezdet Gyerekházaknak

2022. január 19-én jelentette be a Biztos Kezdet Gyerekház pályázat részleteit Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a hajdú-bihari Nagyrábén.

A Biztos Kezdet Gyerekház program célja a hátrányos helyzetű gyermekek egészséges fejlődésének biztosítása, fejlődési lemaradásuk kompenzálása, szüleik gyereknevelési kompetenciáinak erősítése.

A létesítmények az óvodáskort el nem ért gyermekek testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődését, a későbbi sikeres óvodai beilleszkedést, valamint a problémák korai felismerését segítik.

A Gyerekházak kialakítása az angol Sure Start program alapján indult el 2003-tól hazai modellkísérletekkel, majd a 2010-2013 közötti időszakban felgyorsult, ekkor 115 Gyerekház létesítése történt meg, elsősorban a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben.

A Kormányzat elkötelezte magát a Gyerekházak mellett, ezért 2012-től a központi költségvetés biztosítja a működési támogatásukat.

Balog Gyula és Langerné Victor Katalin

2021-ben összesen 107 Gyerekház kapott támogatást a központi költségvetésből, gyerekházanként 8 millió forintot.

A 2022. évi pályázat már elérhető a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján. Az rendelkezésre álló forrás 407 300 000 forint.

A pályázat fő célja, hogy 3 éven keresztül hazai forrásból legyen biztosítható a Gyerekházak számára a folyamatos támogatás.

A többletforrás lehetővé teszi, hogy a Gyerekházak a jelenlegihez képest további ezer, három éves, vagy annál fiatalabb, hátrányos helyzetű gyermek folyamatos koragyermekkori és közösségi fejlesztéséhez, illetve szociokulturális hátrányainak enyhítéséhez járuljanak hozzá.