Tíz éve történt a tatárszentgyörgyi gyilkosság

Akárcsak az elmúlt években, az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai idén is koszorút helyeztek el a rasszista indítékból elkövetett sorozatgyilkosság tatárszentgyörgyi áldozatainak sírjánál. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a minisztérium dolgozóival közösen látogatott el a február 23-i évforduló alkalmából Tatárszentgyörgyre és rótták le kegyeletüket a sírnál.

Borzalmas tragédiára ébredt az ország 10 évvel ezelőtt, amikor meggyilkolták Csorba Róbertet és kisfiát, Robikát. A tatárszentgyörgyi gyilkosság egy évtized múltán szimbólumává vált a gyilkosságsorozatnak, valamint annak az időszaknak, amikor a Gyurcsány- kormány idején lehetőség volt  félkatonai gárdáknak a roma közösségeket félelemben tartani,  miközben magukat jogvédőnek mondó politikusok nyilatkozataikkal azt közvetítették, hogy a romáknak csak az áldozat szerepe juthat Magyarországon. Mindeközben a támadássorozatban elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek az állam semmilyen segítséget nem nyújtott, az elkövetők felderítése sem haladt, növelve ezzel a közvéleményben a bizonytalanságot. Emlékeztetőül: 2008 és 2009 között összesen kilenc településen történt támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét.

A Kúria 2016 januárjában jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét, a romák ellen rasszista indítékból elkövetett sorozatgyilkosságért hárman tényleges életfogytiglant, a negyedrendű vádlott pedig 13 év fegyházbüntetést kapott. A rengeteg tapasztalattal rendelkező Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület dolgozta ki a romák ellen 2008-2009-ben elkövetett rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjainak kárenyhítéséről szóló programot. A program során az áldozatok hozzátartozói kártérítésben részesültek.

MTI