Támogatást kap a Gandhi Gimnázium és az Ámbédkar iskola

Mohammad Hamid Ansari, az Indiai Köztársaság alelnöke magyarországi látogatása során két olyan magyarországi iskolának adományozott összesen 15 ezer dollárt, mintegy 4 millió forintot, amelyek évtizedek óta hozzájárulnak a roma gyerekek társadalmi felzárkózásához. Az adományt jelképesen Salma Anseri, az alelnök felesége adta át október 17-én hétfőn reggel az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központban.

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola 1994-ben jött létre, az első olyan roma nemzetiségi intézmény volt Európában, amely érettségit adott. Az iskolában szellemi műhelyként kiemelkedő munkát végeznek a roma kultúra ápolásában, átadásában, európai vonatkozásban is egyedülálló szakmai-módszertani tevékenységüknek köszönhetően.

A Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Általános Iskola a Dzsaj Bhím buddhista közösség közreműködésével borsodi kisfalvakban, Sajókazán, Hegymegen és Sáta településeken segítik a hátrányos helyzetben élőket.

Az iskolák elismeréséhez Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár is gratulált.

Magyarország és India kormányközi kapcsolatai hosszú és eredményes múltra tekintenek vissza. A magyar–indiai kormányközi oktatási és kulturális kapcsolatokat az 1962. március 30-án aláírt kulturális és oktatási kormányközi egyezmény határozza meg. Az egyezmény alapján rendszeresen határozott időre szóló csereprogramokat kötünk.