Mintegy 6.800 családot támogatnak idén a szociális földprogramban

A 2019-es konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramot tavaly decemberben hirdette meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a megvalósításához 180 M Ft állt rendelkezésre.

A benyújtott pályázatok értékelése után, államtitkári döntés alapján 190 nyertes szervezet hajthatja végre a programját 2019. március 1. és 2020. február 29. között. A nyertes szervezeti lista az EMET honlapján megtalálható.

A pályázaton mindazon hazai település (elsősorban falu és község) részt vehet, ahol a kedvezményezett családok konyhakerti és kisállattartási gyakorlata visszaszorult vagy visszaszorulóban van, s ahol jelentős nehézséget okoz a hátrányos helyzetű családok megélhetése. A nyertes szervezetek között döntően roma Nemzetiségi önkormányzatok (68) és Települési önkormányzatok (61) szerepelnek. Rajtuk kívül 43 egyesület, 10 szociális szövetkezet, 5 egyházi szervezet, 1 nonprofit kft, 1 alapítvány és 1 közalapítvány szerepel.

A program céljai:

  • A szociális földprogram hozzájárul a falvak élhetőbbé tételéhez,
    Közösségformáló, közösség-alakító eszköz,
  • A földprogram a termelő családok együttműködésére épít, hozzájárul a helyi közösségi háló kiépítéséhez,
  • A program által a szolidaritás, kölcsönös segítés és támogatás, egymás iránti empátia újra működésbe léphet, kialakulhat a bizalom a település lakosai között,
  • A program közvetetten a helyi közügyek iránti érdeklődést is erősíti és aktivizálja a családokat a közügyekben való részvételre.

 

A program során a nyertes szervezetekkel együttműködésben a családok saját portájukon zöldségnövényeket termeszthetnek, kisállatokat tarthatnak. A szervezetek a munkához folyamatos szakmai segítséget és mentorációt is biztosítanak. A program által a családok önfenntartó és önellátó képessége jelentősen javul, az öngondoskodó képességhez nélkülözhetetlen személyes felelősség kialakul.

A családok fajlagosan 30 ezer forintos támogatáshoz juthatnak, amely a termesztéshez szükséges eszközök, magvak, palánták, kisállatok megvásárlását teszi lehetővé.

2019-ben 190 településen, mintegy 6.800 család bevonásával valósulhat meg az országos kiterjesztésű program, amelynek keretében mintegy 10.200 vetőcsomagot, 55 ezer palántát, 180.000 kisállatot, többnyire előnevelt csirkét osztanak ki.

Nyertesek listája