SziRom

A SziRom zenekar, elsősorban roma fiatalokból, a komolyzenét főiskolai, egyetemi szinten tanulókból, vagy már felsőfokú intézményben végzett zenészekből áll. Céljuk, hogy erősítsék a roma fiatalok társadalmi szerepvállalását, a cigány fiatalok aktivitását, a tehetséggondozást, mindezt a kultúra eszközével.
„Célunk, hogy nem tehetségeket kutassunk, hanem a már a komolyzenei pályán tevékenykedő fiatalokat lehetőséghez juttassuk hazai és nemzetközi szinten.”  – Batyi Róbert
Fontosnak tartják bemutatni azt a teljesítményt, amelyet a romák nyújtanak a kultúrában, jelen esetben a zenében, hogy ne csak úgy tekintsenek rájuk, mint akik szociális problémát, munkanélküliséget, képzetlenséget jelentenek.
A SziRom megálmodója és alapítója Batyi Róbert roma származású művész, aki egyetemi tanulmányait a Grázi Zeneakadémiával egy időben a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd mesterdiplomát szerzett Karlsruhéban a Zeneművészeti Egyetemen Prof. Wolfgang Güttlernél, aki mellett későbbi kollégájává nőtte ki magát. 2008-ban részt vett Münchenben a Bajor Filharmónia által szervezett 5. szimfonikus mesterkurzuson Sir Collin Davis vezetése alatt.

A zenekar az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre 2017-ben. Nemzeti Tehetségprogramban finanszírozhatják a működésüket.
A Magyarországon működő Roma Szakkollégium program révén rendelkezésükre áll a fiatal zenészek egy része. A roma szakkollégiumokban olyan roma és hátrányos helyzetű fiatalok vesznek részt, akik főiskolai, egyetemi tanulmányukat folytatnak, akik között vannak zenei tanulmányokat folytatók is.
Egy fiatal roma tehetségnek még akkor is sokkal nehezebb érvényesülni, hogyha kiemelkedő az adott területen, hiszen a szociális és társadalmi körülményei megnehezítik, vagy teljesen megakadályozzák a pályafutása, karrierje elindulását. Ezért számukra a „benntartás” és a lehetőségek biztosítása a legfontosabb.
Eddig a frissen alakult zenekar 3 fellépésen van túl, mindegyiket óriási siker koronázta.