Színezd át!

Országos érzékenyítő kampány gyerekeknek és szülőknek

A civil kezdeményezésre létrejött, és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatásával megvalósult „Színezd át!” című, tíz állomásos egész napos eseménysorozat fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet egymás megismerésének és elfogadásának fontosságára, valamint arra, hogy mennyi mindent adnak hozzá kultúránkhoz a nemzetiségek, kiemeltem a romák. Az ingyenes családi napot minden állomáson a Somnakaj című roma musical zárta.

A gyerekek és felnőttek számára szóló rendezvénysorozat 2015 nyarától egy éven át 10 megyeszékhelyen valósult meg. Az országos turné Kaposvár, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok, Győr, Szeged, Budapest után Kecskeméten ért véget. Az ingyenes családi napokra összességében több ezer gyerek és szülő látogatott el, hogy kipróbálja a játékos feladatokat, és a közös játékok során megtapasztalja az együttműködés erejét, miközben megtanulhatja más kultúrák és szokások befogadását, elfogadását.  A játékállomásokon a gyerekek párokat alkotva vettek részt az ügyességi és bizalomépítő feladatokban, valamint kézműves tevékenységekben, közös várépítésben, ének-és tánctanulásban. A rendezvények programjaiban számos helyi csapat, rapperek, tánccsoportok, zenekarok, labdazsonglőrökés színjátszó csoportok mellett az Élő Hangos Könyvtárban olyan jeles személyiségek osztották meg történeteiket, akik példaként állhatnak a felnövő új generációk elé. Oláh Gergő énekes, Horváth József rákkutató, roma szakkollégiumok hallgatói, Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos zenészek. Mindannyian hangsúlyozták az egyéni célok kitűzése mellett az elszántságot, a tanulás megkerülhetetlenségét, valamint a közösség fontosságát, hisz a közösségek inspirációt jelentenek és lehetőséget adnak a hagyományok ápolására és továbbadására.

A program házigazdái mindenhol a helyi polgármesterek voltak, akiket egy-egy helyi védnök támogatott. A helyi védnökök olyan hírességek voltak, akik alkotómunkájuk vagy elért ederményeik révén kivívták a társadalom elismerését és kötődtek az adott helyszínhez.

A helyi védnökök között találjuk Sors Tamás többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót, Miklósa Erika operaénekest, Görbicz Anita kézilabdázót, Vincze Ottó ötszörös válogatott labdarúgót, D. Tóth Kriszta UNICEF nagykövetet és újságírót, Szakály György balett művészt, Drávucz Rita olimpiai bajnok vízilabdázót. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt.

A rendezvénysorozaton összességében több ezer gyermek vett részt, közöttük nagy számban fordultak elő roma gyermekek is. Közülök sokan életükben először vettek részt ilyen eseményen és találkoztak példaképekkel, akik ösztönözni tudják őket céljaik elérésére.