Színezd át! – Programsorozat egymás elfogadásáért

Színezd át! – címmel zajlott 2015 májusától az országos rendezvénysorozat, melynek keretében 10 megyeszékhelyen ösztönözték a gyerekeket és a felnőtteket játékos feladatokkal, ének- és tánctanítással, közös történetmeséléssel a kultúrák közötti azonosságok és különbözőségek megismerésére és elfogadására.

A kampány fő célja a többségi társadalom és a nemzetiségek értékeinek megismerése, az együttműködés és az együttgondolkodás erősítése.

Az esemény házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, helyi védnökei pedig elismert személyiségek, sportolók, zenészek, énekesek, színészek voltak, az esemény fővédnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Miskolc volt vasárnap az utolsó állomása az ingyenes rendezvénysorozatnak, amely a szervezők szerint annyira jól sikerült, hogy megismétlik majd. Minden állomáson az a célunk, hogy olyan játékokat szervezzünk, ahol az együttműködést, az egymásban való megbízást gyakorolhatják a gyerekek – mondta el Kövesdy Katalin, a Színezd át! szakmai vezetője. „A gyerekekben nincsenek előítéletek. Teljesen nyitottak, nekik nem számít, hogy milyen származású vagy bőrszínű a velük játszó társuk. Ez felnőtt korra alakul ki. A mi feladatunk, hogy megmaradjon ez az előítélet mentesség. Példát akarunk mutatni nekik, hiszen az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat egymással.”

A szervezők bíznak abban, hogy így egyre több előítélettől mentes felnőtt fog élni a társadalmunkban. De természetesen szeretnék, ha a már előítélettel rendelkezők is átszíneznék a gondolkodásukat.

Miskolc különleges hely, hiszen itt a felnőttek is nagy örömmel bekapcsolódnak a játékokba – lepődött meg Kövesdy Katalin. Az egész napos programon olyan jelképekkel is megismerkedhettek a gyerekek, amik különböző nemzetiségi kultúrákhoz tartoznak. Belekóstolhattak több művészeti ágba is például a roma kultúrában.

A roma kultúra, ami az országunkban van, egy óriási kincs, ez a sok gyerek pedig megismerheti ezt ennek a programsorozatnak a segítségével – mondta Langerné Victor Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Az előítélet leküzdését a gyerekeknél kell elkezdenünk – mondta a helyettes államtitkár. – A gyerekeknek csak helyszínt kell adni, hogy egymásra találhassanak, figyeljük meg, ez milyen hamar megtörténik az ő esetükben. Nem úgy, mint a felnőtteknél.

A programot minden helyszínen a Somnakaj című roma musical esti előadása zárja, amelyben elismert énekesek, zenészek, táncosok közreműködnek. A főbb szerepekben Falusi Mariannt, Mező Misit, Tompos Kátyát, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát láthatták az érdeklődők. A valós elemekből, visszaemlékezésekből építkező történet főszereplője egy roma lány, aki elindul, és példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés. Az előadást tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában.