Szélesíteni kell a roma felzárkózás együttműködési keretét

A kormányzat szélesíteni akarja a roma felzárkózási politika együttműködési keretét az eredményesség érdekében – mondta Czibere Károly a Roma Koordinációs Tanács ülésén.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ülésen – amelynek fő témája a Magyar Nemzeti Roma Platform továbbfejlesztése volt – hangsúlyozta: a felzárkózási programok további eredményessége érdekében szükséges “a szövetségi rendszer” megújítása is.

Az együttműködést “ki kell szélesíteni és hálózatosítani kell” – fogalmazott az államtitkár, kifejtve, hogy a kormány és az Országos Roma Önkormányzat közötti keretmegállapodás mellett a tervezésben, a koordinációban és a végrehajtásban szükségesek a helyi együttműködések is roma szervezetekkel.

Közölte, a felzárkózási politika területein – a gyermekek, a fiatalok, a foglalkoztatás és a kultúra ügye – szeretnének a korábbinál sokkal több szervezettel együttműködni. Az elmúlt évek eredménye, hogy megerősödtek és felszínre kerültek olyan roma szervezetek – például a gyermekes családok segítése ügyében -, amelyek hiteles képviselők romák és nem romák számára egyaránt.

“Nekünk pedig a szövetségi politikát ilyen hiteles közszereplőkre is kell építeni” – mondta Czibere Károly, aki szerint az új szövetségi politika egyfajta garanciája a következő évek felzárkózási politikája sikerének.

Az együttműködésnek meghatározó jelentősége van abban, hogy miként sikerül megújítani, helyileg kézzelfoghatóvá tenni a programokat, a hozzáférési esélyeket jelentősen kibővíteni és a program helyi beágyazottságát megerősíteni. Mindezt annak érdekében, hogy “a végeken is” mindenki a saját bőrén érezze ezeknek a programoknak az eredményességét – fogalmazott az államtitkár.