Szakmai napot rendeztek a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekházban

Szakmai napot tartottak a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekházban október végén, amelyen részt vett Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is.

Az eredeti elképzelések szerint kizárólag szakembereknek terveztek egy konzultációt, utóbb mégis a gyerekházi dolgozók, a szülők és a gyerekek részvételével tartották meg az eseményt, szélesítve a szakmai, a mindennapos munkát segítő kapcsolatokat, egyben értékes tapasztalatokat cserélve. A jó hangulathoz Khamoro Farkas Zsolt szolgáltatta a zenét, a falakon pedig a Kecskeméti Filmstúdió Cigánymesék sorozatának képeit állították ki.

A városi önkormányzat 11 millió forintos támogatást biztosít költségvetéséből a gyerekház működéséhez. Kecskemét városa jó példa arra, hogy egy felelős városi vezetés önerőből is létrehozhat ilyen szolgáltatást.

A megyeszékhelyen a hét éve épült közösségi házban működik a felzárkózást segítő intézmény, amely tavaly – márciustól próbaüzemben, szeptembertől pedig hivatalosan – nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy a megfelelő időben elkezdhesse a szegregációban élő gyerekek szocializációját. A kora gyerekkori segítségnyújtás és fejlesztés elengedhetetlenül fontos az idegrendszeri fejlődésben, az élethez szükséges alapvető képességek megfelelő kifejlődéséhez.

Zenés-táncos bemutatóval kezdődött a rendezvény (Fotó: Hiros.hu)

Kecskemét városának a vezetése részéről Engert Jakabné és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek tették tiszteletüket a szakmai napon. A zenés-táncos bemutatót követően Engert Jakabné mondott köszöntő beszédet, majd Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár a Biztos Kezdet Gyerekházak szakmai jelentőségéről tartott előadást.

Ezt követően a felzárkózás területén dolgozó szakmai vezetők osztották meg tapasztalataikat a meghívott vendégekkel: elsőként az esélyteremtés szakpolitikai szempontjairól, valamint a kora gyerekkori fejlesztés fontosságáról Kovács Erika, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságtól, majd Oláh Anna, a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekháztól az elmúlt egy év történéseiről.

Magyarországon jelenleg 180 Biztos Kezdet Gyerekház működik, ezek közül 107 intézmény állami támogatásból.

Maga a program eredetileg egy civil kezdeményezésből indult el, majd 2010-ben a társadalmi felzárkózás szakterületébe beépült, amely azt országos szolgáltatássá fejlesztette.

A Kecskeméti Filmstúdió Cigánymesék sorozatának képei