Somnakaj, az első gypsy musical

Egy fergeteges cross-over, amit mindnekinek látnia kell!

 

 „A kórus olyan fájdalmas szépséggel énekel, hogy az ember hátán futkos a hideg.” „Szenzációs zene, szenzációs látvány, s felemelő színészi játék.”

 „Ahol a zene nem csak közvetít a kultúrák között, de legyőzi az előítéletet”

 Ilyen kritikákat kapott az ország 10 megyeszékhelyén bemutatott Somnakaj előadás, melynek végén minden alkalommal perceken keresztül állva tapsolva ünnepelte a közönség a produkciót. A tízállomásos turné Balog Zoltán, az emberi erőforrások  minisztere támogatásának köszönhetően valósult meg.

 A humorban és misztikumban bővelkedő előadás során egy fiatal roma lány útkeresésének állomásai elevenednek meg a színpadon. Somnakaj elindul szerencsét próbálni, felvételizni a fővárosba. Terve ellentétes reakciókat vált ki a falu lakóiból: a helyi doktornő támogatja, apja és nagynénje viszont ellenzi. A lány mégis elindul, és példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés. Lehetséges úgy integrálódni és kiteljesedni cigányként, hogy nem kell hozzá feladni a gyökereket és az identitást.

A darab egyszerre koncert, színház, tánc, irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása, melyben az ősi zenei tradíciók mellett megjelennek a 21. század hatásait tükröző stílusbeli újítások, átdolgozások is.

A darab bemutatója a Művészetek Palotájában volt, majd az ott elkönyvelt nagy siker után 2015-ben országos körútra indult, hogy minél szélesebb közönség előtt mutassa meg, hogy a közös munka és az együttgondolkodás révén hogyan épülhet „híd” a nemzetiségek és a többségi társadalom tagjai között.

A turné során a produkció összesen 10 megyei jogú városba látogatott el. Az első előadásra 2015. május 31-én indult Kaposváron, a másodikra június 6-án Pécsett, a POSzT OFF-programjának keretén belül került sor. Augusztusban a debreceni Virágkarnevál, és a nyíregyházi Vidor Fesztivál programjához kapcsolódott az előadás. Ezt követte Szolnok, Győr és Szeged, majd Budapesten a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Thália színházban mutatták be a musicalt. A 2015-ös évet a Miskolci Nemzeti Színházban megtartott előadás zárta. A turné utolsó állomása 2016 május 13-án Kecskeméten a Hírös Agórában volt.

Az előadást 2016/2017-es évadban az EMMI támogatásának köszönhetően.a Nemzeti Színház is több alkalommal műsorra tűzi.

A főbb szerepekben Trokán Annát/Szakács Hajnalkát, Falusi Mariannt, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát és Szakcsi Lakatos Bélát láthatják a nézők. Az előadás érdekessége, hogy ez Oláh Gergő első színházi szerepe. A fantasztikus előadást a Duna Művészegyüttes táncosai és roma táncosok teszik még lenyűgözőbbé.

Ízelítőül egy kis zene itt: http://somnakaj.hu/album/zenek/

Bővebben: www.somnakaj.hu