Sikerrel zárult a Szimfónia Program – Zárókoncerten zenéltek a program résztvevői a Belügyminisztériumban

A tavalyi évben indult útjára a „Mindenki szívében van egy dallam” Szimfónia Program a Belügyminisztérium támogatásával, amelynek köszönhetően több mint 3000 hátrányos helyzetű 6 és 16 év közötti gyermek foghatott kezébe hangszert és élhette át a közösségi zenélés élményét. A program nemzetközi alapokon nyugszik, de a hazai sajátosságokat is figyelembe vette.

A Belügyminisztérium 500 millió forintos forrást biztosított a pályázati formában megvalósult program finanszírozására, amely országosan 199 településen, több mint 3000 gyermek bevonásával zajlott. A foglalkozásokon a gyermekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességét is fejlesztették, a zenepedagógia segítségével.

A Belügyminisztérium pályázatának támogatói, példaképei voltak: Szalóki Ági előadóművész, dalszerző, Novák Péter színész, énekes, előadóművész, valamint Kökény Tamás, a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny egyik győztese.

A „Mindenki szívében van egy dallam” már egy év alatt is kézzelfogható eredményeket hozott: a foglalkozások fejlesztették a gyerekek tanulási, koncentrációs és beilleszkedési képességeit, sőt csökkentették az online oktatás idején jellemző elszigeteltség érzését is. Zenei eszközökkel segítettek a fiatalok szociális problémáin csoportos és egyéni zenetanítás útján, s a projektnek köszönhetően hangszerhez is jutottak a résztvevő gyermekek.

Langerné Victor Katalin köszöntő beszédet mond (Fotó: PReport PR)

Országosan júniusban programzáró kiskoncertek kezdődtek azzal a céllal, hogy a növendékek közösen elsajátított zenei produkciót adjanak elő, melyet az iskola és a család együttes figyelme és elismerése kísérhet. Augusztus és szeptember hónapban folytatódtak ezek a bemutatkozó koncertek – neves példaképek részvételével és együttműködésével. Szeptemberben Göncruszkán, Nyírmihálydiban,  Kaposváron, ezt követően Tarnazsadányban zenéltek a programban résztvevő fiatalok. A mai napon pedig Budapesten, a Belügyminisztérium márvány aulájában egy nagyszabású zárókoncerten bizonyították tehetségüket és megszerzett tudásukat a gyerekek.

Szimfónia Program zárókoncert a Belügyminisztérium márvány aulájában

A zárókoncertet megtisztelte jelenlétével Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, Pintér Sándor, belügyminiszter, Sztojka Attila, kormánybiztos, Vecsei Miklós, miniszterelnöki biztos, valamint a Felzárkózó Településeken dolgozó  karitatív szervezetek vezetői is. Köszönet illeti a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot a módszertani támogatásért és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot a pályázat menedzseléséért.

Elismerés és tisztelet illeti a gyerekekkel foglalkozó oktatókat is, különösen Báder Ernő, Vörös Tamás mentorokat, valamint a Szimfónia Program szakmai vezetőjét, Nagy Kálmánt is.