Roma ifjúság és ellenállás napja – május 16.

Május 16. a bátorság, a roma ifjúság és ellenállás napja, amely annak állít emléket, hogy az elnyomással szemben még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe kell menni.

Európa nyugati felén 2005 óta, hazánkban 2015 óta emlékezünk meg erről a napról, mint a bátorság és roma ifjúság, illetve a roma ellenállás napjáról.

A II. világháborúban 1944. május 16-án az Auschwitz-Birkenau haláltáborokban a nácik azt tervezték, hogy mire az első magyar zsidókat szállító vagonok megérkeznek, addigra a „Zigeurnerlager”-be, azaz a cigánytáborba hurcolt, elkülönített romáktól megszabadulnak, kivégzik őket. Rudolf Höss táborparancsnok gyilkos terve azonban kiszivárgott, egy lengyel politikai fogoly, Tadeusz Joachimowski értesítette a roma lágerben szenvedőket, akik ellenálltak a gépfegyveres SS tisztek parancsának, kövekkel, késsel, ásókkal védték magukat, fellázadtak.

A cigányláger két és fél hónapig bírt ellenállni a német katonáknak, amíg augusztus 1-jén Himmler parancsára, a még jobb fizikai állapotú, munkaképes roma rabokat más koncentrációs táborokba szállították át. Így közel háromezren maradtak Auschwitz-Birkenauban, többségük nők, gyermekek, idősek, további ellenállásuk már gyengének bizonyult, augusztus 2-án kegyetlen módon meggyilkoltak őket.

Ez alkalomból emlékezett meg, és hajtott fejet hétfőn a Nehru parti Roma Holokauszt Emlékműnél Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és helyezte el a megemlékezés virágait.