RefoRom

Slam, toll vagy szívlapát?

Elindult a Budapesti Refromátus Cigány Szakkollégium

2016 szeptemberében elindult a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat legújabb intézménye, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium, mely szakkollégiumként és kollégiumként is fogadja idén szeptembertől a diákokat. A református szakkollégium roma származású és/vagy hátrányos helyzetű, felsőoktatásban tanuló diákok számára biztosít kollégiumi elhelyezést, ösztöndíjat, önismereti, kulturális és szakmai programokat.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat küldetése, hogy szakkollégiumi rendszerével a felsőoktatási képzés szakmai támogatása mellett segítse a cigány kultúra elmélyítését és egy sokoldalúan képzett, elkötelezett, cigány identitását vállaló keresztény értelmiség nevelését. A KRSZH szakkollégiumait a történelmi egyházak tartják fenn az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. Ebbe a szervezetbe illeszkedik a Budapesti Református Cigány Szakkollégium (RefoRom), melybe az első tanévkezdésre 19 szakkollégiumi hallgató nyert felvételt, valamint a 13 szabad kollégiumi férőhely is gazdára talált. Az intézmény szellemisége a közösségépítésen és a közös tevékenységeken, együttalkotáson, együttgondolkodáson alapul, és esélyt teremt a hátrányos helyzetű egyetemi hallgatóknak, hogy helyt álljanak a felsőoktatási versenyben, és kiemelkedő eredményekkel végezzék el tanulmányaikat.

Az intézmény már a felvételire is egy különleges slam poetry-videóval ösztönözte a hallgatókat, maga a felvételi pedig egy kétnapos, közösségi feladatokon alapuló rendhagyó folyamat volt, majd az intézmény hivatalos átadását a hagyományos szalagátvágás helyett egy szelfi készítéssel koronázták meg, és rövid koncertet adtak A tudás6alom slammerei, akik a videó elkészítésében is közreműködtek, már sokszor bizonyították, hogy meg tudják szólítani a roma közösséget. Mindezek is láthatóvá tették, hogy egy fiatalos és korszerű intézmény került fel a KRSZH és a budapesti szakkollégiumi hálózat térképére.

Az intézmény szellemisége a közösségépítésen és a közös tevékenységeken, együttalkotáson, együttgondolkodáson alapul.

Budapesti Református Cigány Szakkollégium slam poetry spot