Projektnyitó rendezvény Szendrőládon

Szendrőlád településen október 5-én tartották az EFOP-1.6.2. Komplex telep-program pályázat nyitó rendezvényét. A vendégeket Lakatos Gábor polgármester úr köszöntötte az akcióterületen működő Tanoda épületében, majd Halmos Gábor projektmenedzser és Kaló Norbert, a projekt szakmai vezetője ismertette a tervezett megvalósítás lépéseit.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi járásban fekvő település népessége évről-évre növekszik, tavaly 60 újszülöttel gyarapodtak. A 2021-ig tartó projektben – a település három szegregátuma közül – a Petőfi Sándor úton élő családok érdekében kívánják felhasználni a 196 155 862 forint összegű támogatást. Így segítik a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek felzárkózását és integrációját.

A projektvezető települési önkormányzat egyik konzorciumi partnere a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a megyei szervezet 77 főt von be felnőttképzésbe – intézménytakarító, zöldterületi kisgépkezelő, óvodai dajka, település-karbantartó, szobafestő szakmákat tanulnak majd roma nők és férfiak. A Petőfi Sándor utcai szegregátumban 6 fő szociális munkás dolgozik majd. További konzorciumi tag a miskolci székhelyű Kapcsolat – Kihívás Alapítvány. Tagjai szerepet vállalnak azoknak a programoknak a szervezésében, amelyek elősegítik a célcsoport tagjainak bekapcsolódását a társadalmi felzárkózást segítő, oktatási, képzési, foglalkoztatási programokba.

A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság képviselője a Petőfi Sándor úti szegregátumba is ellátogatott. Megismerhette a lakók életkörülményeit, a Van Helyed Alapítvány házában dolgozó roma asszonyok tapasztalatait, a településen lakó fiatal roma értelmiség céljait, a helyi roma hagyományos mesterségeket.