Projektnyitó Bakson

A Raoul Wallenberg díjas pályázó, Baks Község Önkormányzata október 4-én tartotta meg az EFOP-1.6.2. Komplex telep-program pályázat nyitó rendezvényét, amelyre meghívást kaptak többek között az EMMI Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának, a Csongrád Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetőségének és a Keresztény Roma Szakkollégium képviselői. A két konzorciumi partner, a SZITI Egyesület és Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakemberei közül Dr. Kovács Katalin és Dr. Szervák Tibor szakmai vezető előadás keretében mutatták be a tervezett folyamatokat.

A kedvezményezett település – amely Csongrád megye északi részén, a Kisteleki Járásában, Szegedtől 35 km-re fekvő zsáktelepülés – 199.994.874 forint támogatást nyert.

Búza Zsolt polgármester elmondta, hogy “A jövőnek dolgozunk!” komplex környezet és életminőség fejlesztési program megvalósításával a Mária telepi szegregátum továbbfejlesztését tűzték ki célul. A szegregátum lemaradása a település többi részétől – a szolgáltatások és infrastruktúra terén is – számottevő. A községben élők csaknem felének nincs 8 általánosnál magasabb végzettsége (ez az arány a szegregátumban több mint 60%), az aktív korúak 72,1%-a nem rendelkezik rendszeres munkajövedelemmel.

Baks településvezetői már kiemelkedő tervezői és programvezetési szakértelemmel rendelkeznek, hiszen 2013 és 2015 között példaértékűen sikeresen valósult meg az „Esélytöbblet a baksiaknak!”, a TIOP-3.2.3 lakhatási modellprogram és vele párhuzamosan “A Jövőnek dolgozunk” című komplex környezet és életminőség-fejlesztési program. A projekt 137 fővel dolgozott, 85 fő képzése valósult meg, 16 újépítésű, 7 felújított lakást adtak át, a 437 fős szegregátumból 74 fő költözött ki.

A most induló fejlesztési program épít a már meglévő intézményekre, a szegregátum területén kiválóan működő Csillagpontra és a település központjában lévő Csillagházra. A következő 2 évben a programba 123 főt, 30 roma családot vonnak be. Közülük 93 fő OKJ-s szakmát tanul majd.