Pest megyébe és Budaörsre látogatott a „Magyar Nemzeti Roma Platform”

November elején Pest megyében és Budaörsön került megrendezésre a „Magyar Nemzeti Roma Platform”. A társadalmi konzultációs rendezvényt Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár képviseletében Dr. Ulicska László főosztályvezető nyitott meg.

Pest megyébe és Budaörsre látogatott a „Magyar Nemzeti Roma Platform”
Pest megyébe és Budaörsre látogatott a „Magyar Nemzeti Roma Platform”

A konzultáción köszöntőt mondott még Dénes Edina, a Budaörsi Tanoda művészeti vezetője, az egyéb, vidéki elfoglaltsága miatt távol maradt Wittinghoff Tamás polgármester köszöntő beszédét tolmácsolta. Budaörs polgármestere írásban megküldött beszédében kiemelte, hogy a romákkal szembeni mindennapos diszkrimináció, az előítéletek, a durva sztereotípiák még mindig jelen vannak a társadalomban, a közbeszédben, amelyeket fel kell számolni. A polgármester a Budaörsi Tanodát egy sikertörténetként értékelte.   Majd Lakatos Sarolta a Budaörsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is üdvözölte a platform résztvevőit.

Az elhangzott előadások értékes szakmai ismerettel szolgáltak a jelenlévőknek: a társadalmi felzárkózáspolitika aktualitásait Dr. Ulicska László, a szakterület helyettes államtitkárságának a főosztályvezetője, majd a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felzárkózáspolitikában betöltött szerepét Márton Zoltán, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság osztályvezetője ismertette.

Ezt követően Kis Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai munkatársa a felzárkózó települések hosszú távú fejlesztési programját mutatta be. Majd Szabó-Fazekas Ildikó, a helyettes államtitkárság munkatársa a 2021-2027. időszakra vonatkozó, tervezett társadalmi felzárkózási programokról szóló beszámolóját hallgathatták meg a meghívottak.

Dr. Ulicska László megnyitja a rendezvényt

az „Akik köztünk élnek és dolgoznak a megyében” címmel prezentációt mutattak be a helyi jógyakorlatokat ismertetve: Dr. Bogdán Péter, a Budaörsi Tanoda szakmai vezetője ismertette a helyi tanoda munkásságát, és a tanodás gyerekek szerteágazó sikereit. Többek között volt olyan tanodás diákjuk, aki a bonni egyetemen közgazdász diplomát szerzett, majd ott folytatva életét, egyetemi oktató vált belőle. A holokausztra készített táncos-zenés előadásukkal Raul Wallenberg és egyéb nívós díjat nyertek. „Ajtót nyitunk a lehetőségekre” – Romano Glaszo zenekarukkal is számos versenyen vettek részt és rendezvényeken léptek fel.

A rendezvény a végén kerekasztallá alakult – széleskörű, problémafelvető szakmai párbeszédet folytattak a jelenlévők -, amely november 11-én országos konferenciával zárul a Belügyminisztériumban.