Példaképek a roma szakkollégiumok hallgatói – Romaügyi miniszterelnöki biztos és ellenzékiek vitáztak

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói találkoztak a hétvégén az „Életutak a roma érdekképviseletben” című rendezvényen Budapesten, melynek részeként az új romaügyi miniszterelnöki biztos és ellenzéki politikusok folytattak kerekasztal beszélgetést.

A két napig tartó rendezvényen visszatekintettek a január 20-i Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumni találkozójára, valamint a hallgatók bevonásával kerekasztal beszélgetés zajlott Előbbre lépett-e a cigányság? címmel Balog Zoltán, romaügyi miniszterelnöki biztos, Teleki László, volt parlamenti képviselő, Osztolykán Ágnes szakdiplomata, valamint Forgács István szakértő részvételével. A beszélgetés folyamán számos témát érintve szó volt arról is, hogy a roma szakkollégiumok végzett és jelenlegi hallgatói példaképek ugyanúgy a roma fiatalság számára, mint ahogy a nem roma magyarok számára is. Ezért is kiemelten fontos, hogy a szakkollégiumi hálózatban kialakult kapcsolatokat tovább erősítsék a diploma megszerzését követően. Mivel az alumni találkozó legfőbb célja a roma fiatalok önszerveződésének kialakítása, valamint a tanulmányait már befejezett hallgatók életútjának követése, ezért az eseményen az alumni találkozókat életre hívó és koordináló szervezet vezetője, Langerné Victor Katalin, az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára kezdeményezésére megválasztották a volt szakkollégisták közül azt az öttagú szervező bizottságot, amelynek a feladata lesz a következő találkozók tartalmi előkészítése és tervezése, témajavaslatok megfogalmazása és az öregdiákok összefogása.

Az alumni találkozóknak ugyancsak fontos célkitűzése, hogy a közéleti szereplők mellett a kulturális élet ismert személyiségeivel is diskurzust folytathassanak a fiatalok, így a hétvégi rendezvény alkalmával Pápai Joci énekes-zeneszerzővel Szily Nóra újságíró indított beszélgetést, melybe a résztvevők is bekapcsolódtak.

A roma szakkollégiumok 2011-ben indultak el a közös jövőt építő cigány értelmiség képzése érdekében. Nyíregyházán, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben, Budapesten egyházi fenntartásban, míg Pécsett, Egerben és Hajdúböszörményben felsőoktatási intézmény által fenntartott szakkollégiumok működnek. 2011-ben 57 felsőoktatási hallgató került a roma szakkollégiumokhoz, idén már 325 fiatal előmenetelét segítik, akik példaképek lehetnek mind a szűkebb közösségeikben, mind az egész társadalom számára. A végzettek több mint 90 százaléka dolgozik, többségük választott szakmájában tudott elhelyezkedni. A 2019. évi központi költségvetés a tervek szerint az előző évihez képest 410 millió forint többlettel támogatja a Roma Szakkollégiumi Hálózat működését.

Az elmúlt években folyamatosan javult a roma népesség iskolai végzettségének szintje, 2013 és 2015 között duplájára emelkedett a romák körében azoknak a fiataloknak az aránya, akik valamelyik felsőoktatási intézményben tanulnak.

(EMMI)