Pápai audencián jártak a keresztény roma szakkollégisták

10 éves évfordulóját ünnepelte idén a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat, amely a magyarországi hátrányos helyzetű, elsősorban roma egyetemista fiatalok megsegítésére, diplomaszerzésének támogatására jött létre.

Nemrég felejthetetlen élményben részesültek a szakkollégisták, hazai egyházi vezetőkkel Rómába és a Vatikánba tettek látogatást egy konferenciára, majd pápai audenciára voltak hivatalosak. Október 12-én az olasz fővárosban a Magyar Akadémia dísztermében konferencia keretében mutatkozott be a tíz éve alapított Keresztény Roma Szakkollégium Hálózat. A Szentszéki Magyar Nagykövetség szervezte a konferenciát, melyen a Vatikán, a magyar kormány, a szentszéki nagykövetség képviselőin kívül jelen voltak a szakkollégiumok vezetőinek és diákjainak delegáltjai, valamint a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársai. A járványügyi szabályok betartása mellett zajlott eseményen teljesen megtelt a terem résztvevőkkel, zárásként együtt énekelték el a cigány himnuszt.

A Szentatya a magyar küldöttséggel a Vatikánban (Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye)

Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus metropolita érsek moderálta a konferenciát, miután köszöntötte a résztvevőket. Az előadók közt szerepelt Segundo Tejado Muñoz prelátus, az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának helyettes titkára, Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet, Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök, Molnár Erzsébet, a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium lelkész igazgatója és a roma diákok képviseletében Székely Bence, a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium történelem-angol szakos hallgatója. A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága képviseletében dr. Szakács Ferenc Sándor tartott prezentációt, egyúttal tolmácsolta a konferencián résztevőknek Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár jókívánságait. Az egyházi és civil ügyekért felelős koordinátor a kormány roma felzárkóztatási programját, valamint az állam és a szakkollégium közti kapcsolatot ismertette. Másnap, október 13-án a katolikus egyházfő audiencián fogadta a magyar delegációt: Ferenc pápa köszöntötte a küldöttséget, hosszan beszélt Kocsis Fülöp, hajdúdorogi metropolitával, aki jelenleg a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöki tisztségét is betölti. A találkozóról közös fénykép készült, a látogatók elénekelték a Szentatyának a roma himnuszt, és egy hagyományos cigány kendővel ajándékozták meg.