Önkéntesség világnapja – december 5. – Interjú a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatójával

December 5-e az önkéntesség világnapja. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Közgyűlése 1985. december 17-én foglalta határozatban, nyilvánította december 5-ét az önkéntesek nemzetközi napjává.

A társadalmi felzárkózási programok és intézkedések jelentős részében megjelenik az önkéntesség igénye és szükségessége, például a közösségfejlesztés, közösségi aktivitás, kulturális értékek megőrzése és fejlesztése mentén. Az önkéntesség megjelenik a hátrányos helyzetű családok megsegítésére irányuló programokban többek között a 2021-ben megvalósítandó pályázati programban, a Családi Portaprogram – Szociális földprogramban is, ahol a mintegy 3500-4000 család bekapcsolódik a település szépítésére, fejlesztésére, védelmére irányuló önkéntes akciókba is. Ezáltal a helyi szintű közösségi aktivitás és közösségi felelősség is kézzelfoghatóvá válik.

Szintén a szakterülethez tartozó program a Komplex Telep program, ahol számos önkéntes tevékenységet végeznek maguk a részt vevők is: mind a települési lakosok, mind a telepprogramokban dolgozók segítenek a   rászorulóknak a bevásárlásban, a napi ügyintézésben, a tüzelő aprításában, adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, önkéntesek segítenek az ételkiosztásban a szociális dolgozóknak, a digitális oktatásban, a jelenlegi járvány helyzetben maszkok varrásában és kiosztásában is.

Továbbá a Magyar Nemzeti Roma Stratégia részeként megvalósuló, országos lefedettséggel működő Keresztény Roma Szakkollégiumokban szintén önkéntes alapon nyújtanak mentori és tutori segítséget, támogatást a roma hallgatók részére.

Az önkéntesek áldozatos és kitartó munkája nélkül nem valósulhatna meg számos terv és cél, amelyek a hátrányos helyzetűek felzárkózását segítik elő, ezért a mai napon köszönetet kell mondanunk valamennyi önkéntesnek.

Köszönjük!

Az önkéntesség világnapja alkalmából készítettünk egy rövid interjút Rózsahegyiné Juhász Évával, a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon és Roma Szakkollégium igazgatójával:

  1.   Milyen szerepet játszik az önkéntesség a Roma Szakkollégium életében, működésében?

Az önkéntesség a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium indulása óta fontos szerepet tölt be mindennapjainkban. Kollégiumunk névadója Szent Miklós püspök a szegények védelmezője, így próbálunk hűek maradni e névhez. Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink megtapasztalják, hogy jó érzés kapni, de még jobb érzés adni. Próbáljuk rávezetni szakkollégistáinkat arra, hogy nem csak anyagi vagy tárgyi dolgokkal lehet másokon segíteni – amit sokan nem tehetnek meg közülük sem, hiszen többségében nehéz körülmények között élnek ők maguk is -, hanem ugyanilyen fontos, sőt sok esetben sokkal többet számít a ráfordított idő, a segítő kezek, a tudás átadása.

  1. Hány önkéntes segíti a munkát?

A 2020/2021-es tanévben 30 szakkollégistánk van, akik közül mindenki bekapcsolódik az önkéntes munkákba, valamilyen formában.

  1. Hogyan tudnak jelentkezni a hallgatók, akik elhatározták, hogy segíteni szeretnének?

Igyekszünk bekapcsolódni a Debrecen városában zajló önkéntes programokba, az egyházak által megvalósított eseményeken, gyűjtéseken és egyéb szervezetek önkéntes tevékenységeihez is szívesen csatlakozunk, mint például a Magyar Vöröskereszt, a debreceni Karitatív Testület, DORKÁSZ Szolgálat, BAGE Egyesület. Figyelemmel követjük a meghirdetett eseményeket is. Az önkéntes munkákra a tanulmányi vezető koordinálásával tudnak jelentkezni hallgatóink.

  1. Milyen jellegű munkákban vesznek részt a Szakkollégisták?

Szakkollégistáink szívesen látogatnak el a Debreceni és Nyírségi Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ lakásotthonaiba, ahol együtt játszanak, tanulnak, beszélgetnek az ott élő gyermekekkel, akikkel igazán jó viszony alakult ki az évek során,  kölcsönösen várják a következő találkozás alkalmát. Minden évben csatlakozunk a nagyböjti, karácsonyi tartós élelmiszer-gyűjtésekhez, mint például a Kék Vödör, a Katolikus Karitász, vagy a Magyar Vöröskereszt szervezésében. Az iskolakezdés előtt részt szoktunk venni a tanszergyűjtő akciókban is. Karácsony környékén a Debreceni Karitatív Testület szervezésében megvalósuló „Add tovább házikó” adománygyűjtésen is rendszeresen részt veszünk.

Szívesen fogadjuk a szakkollégisták javaslatait is, hogy hová szeretnének menni, mit szeretnének csinálni. Például a tanár szakos hallgatóink közül voltak, akik bekapcsolódtak a „Láthatatlan Iskola” mentorprogramjába, a bátrabb szakkollégistáink véradásokon vettek részt, orvostan-hallgatóink közül többen szívesen ellátogattak a Debreceni Szociális Szolgáltató Központ fogyatékosokat ellátó intézményébe, továbbá részt vettünk már ételosztásokon is. Mindenki talál olyan területet, ahol szívesen segít, vagy bekapcsolódik az önkénteskedésbe.

Az idei évben az önkéntesség is átalakult, orvosi és népegészségügyi szakos hallgatóink közül voltak, akik jelentkeztek COVID tesztelés végzésére, rájuk nagyon büszkék vagyunk. A szakkollégista lányok a konyhában sürögtek, forogtak és finomabbnál finomabb süteményeket készítettek az egészségügyi dolgozók számára. A fiúk pedig kivették a részüket a különböző adománycsomagok és tartós élelmiszerek szállításában, összekészítésében. A vírushelyzet felborította az eddigi megszokott rendet, de a segítségre mindig szükség van és alkalmazkodva a jelen körülményekhez szakkollégistáink megtalálták az utat, hogy milyen módon tudnak most leginkább segíteni.