Odaadás és segítő kéz nyújtása – „Reformátusok a cigányok között” konferencia

A Magyarországi Református Egyház cigányok között végzett szolgálatáról számoltak be a cigánymissziós munkatársak Budapesten, a zsinati hivatalban.
A résztvevőket köszöntötte Balog Zoltán református lelkész, korábbi emberierőforrás-miniszter, a tanácskozás védnöke és Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes.
Az előadások erősítették az egymástól való tanulást, az együtt gondolkodást, egyúttal megszólították és párbeszédre hívták a társfelekezetek képviselőit is, akik romák között élnek, romákkal foglalkoznak.
Bemutatták egyebek között a református egyház cigánymissziós szolgálatát, a svájci partnerszervezettel közös gyülekezeti és inklúziós programot, az egyház felzárkózási szolgálatát és sellyei programját, az MRE Cigány Szakkollégiumát, az „Együtt egymásért” közösségfejlesztő képzést, az MRE Kiengesztelődési szolgálatát, a Magyar Református Szeretetszolgálat ózdi pilot programját és a társfelekezetek cigánymissziót.
A meghívott vendégek hozzászólásaikban az együttműködés fontosságáról beszéltek, arról, hogy az elesettek világát kell megmutatni, nem a tünetekkel, hanem a következményekkel kell foglalkozni.  Odafordulás, a segítő kéz nyújtása a romák felé – ez a cigánymissziós szolgálat lényege. Ám legalább ilyen fontos a többségi társadalom pozitív attitűdjének, elfogadásának erősítése is.
Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára úgy vélte, hogy több ilyen konferenciára, tanácskozásra volna szükség, mert így lehet igazán megismerni az egyházak cigánymissziós szolgálatait.  Romák és nem romák egy úton járnak, nincs külön út – tette hozzá, s közösen kell megoldani a problémákat. Kiemelte, hogy az elindított különböző programok – például a Biztos Kezdet Gyerekházak, Tanodák, Jó kis hely – az egyház által kaptak emberi arcot.  A jó tervek megvalósításához kell az egyház és a hit, amelyek szilárd kötőanyagot jelentenek a társadalmi felzárkózásért végzett munkában és a cigányságért végzett szolgálatban.
Budapest, 2019. 05. 28.