„Minden körülmények között védjük meg legfőbb értékünket, az életet” – „371 Csillag” gálaműsor a Nemzeti Színházban.

A Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárságának támogatásával a Roma Produkciós Iroda immáron ötödik alkalommal rendezett megemlékezést az Auschwitz-Birkenau cigánylágerben elesettek emlékére a Nemzeti Színházban. Az előadáson a kortárs művészetek kiemelkedő képviselői állítottak emléket az áldozatoknak, a műsorszámokat a túlélők adaptált vallomásai kötötték össze. A műsorban többek között fellépett Lázár Kati Kossuth díjas színművész, Snétberger Ferenc Kossuth díjas gitárművész és a Parno Graszt zenekar. Az ünnepi gálát megtisztelte jelenlétével Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége is.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy 75 évvel ezelőtt, 1944. május 16-án, az auschwitzi családi táborban a fogva tartott romák megvédték az életüket azokkal szemben, akik likvidálni akarták őket. A fellázadt romák merészek, bátrak voltak kiállni azért az igazságért, amely teremtésüknél fogva minden embernek eleve elrendelt joga. Langerné Victor Katalin szerint erre a napra emlékezünk büszkeséggel, és hálával, mert üzentek nekünk a jövőbe a tettükkel, hogy minden körülmények között védjük meg legfőbb értékünket, az életet, s emberi méltóságunkat.
A helyettes államtitkár asszony beszédét követően Vecsei Miklós, a diagnózisalapú felzárkózási roma stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos méltatta ennek a napnak a jelentőségét.
Május 16-a az évfordulója az auschwitzi roma családi táborban 1944-ben kitört lázadásnak. Ezen a napon – amely a Roma Bátorság és Ifjúság Napja – emlékezünk arra a 371 cigány gyermekre, akik a haláltáborban születtek, a náci vérontás áldozatai lettek és a holokauszt roma áldozatait jelképezik.

Budapest, 2019. 05. 20.