Megtartották az idei „Magyar Nemzeti Roma Platform” társadalmi konzultáció első konferenciáját

A mai napon ismét elindult országjáró útjára a Magyar Nemzeti Roma Platform: elsőként az ország déli részébe, Baranya megyébe, Pécsre látogatott virtuálisan a társadalmi konzultációs rendezvény, melyet Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitott meg.

A szakterületi vezető köszöntő beszédében kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Roma Platform egy olyan magyar közösség, amelyben a megszerzett tapasztalatokat osztják meg egymással a szakterületen dolgozó szakemberek és az adott terület, egy-egy régió döntéshozói: van, hogy a már bevált módszereket adják közre, de van, hogy eddig másnak eszébe nem jutott információval segítik egymást a közös célért. Mert a közös cél egy: a hátrányos helyzetben, a szegénységben élők megsegítése, támogatása, legyen az roma, vagy nem roma. Fontos, hogy tudják, van kiút a szegénységből, és van számukra segítség is. A Magyar Nemzeti Roma Platform az a konzultációs fórum, amely jó alkalmat nyújt arra, hogy az ún. „jó gyakorlatokat” bemutathassák, megismertethessék egymással a szakemberek, és ezek közül, amit számukra hasznosnak ítélnek meg, azt a gyakorlatban át tudják majd venni a jövőre nézve.

A digitális formában megtartott konzultáción beszédet mondott még Farkas Félix, nemzetiségi szószóló, Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város önkormányzatának polgármestere, valamint Dr. Őri László, a Baranyai Megyei Közgyűlés elnöke is.

Felszólalt továbbá dr. Lakatos Szilvia, a Baranya Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Ignácz István, a Gandhi Gimnázium és Kollégium, az első – 1994 óta működő – roma nemzetiségi gimnázium igazgatója is, illetve előadás hangzott el a terepen dolgozó kollégáktól, mint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Dél-Dunántúli Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság munkatársainak a tapasztalatairól.