MEGEMLÉKEZÉS A TATÁRSZENTGYÖRGYI GYILKOSSÁGOK ÁLDOZATAIRÓL

Hétfőn Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára és Ficz Emma, a Helyettes Államtitkárság munkatársa koszorúval és néma fejhajtással emlékezett meg a 2009. február 23-án hajnalban Tatárszentgyörgy romák lakta telepén történt gyilkosságok áldozatainak sírjánál.

Mint ismeretes, tizenkét évvel ezelőtt 2009 februárjában három férfi hajnalban Molotov koktélt dobott Tatárszentgyörgyön egy, a település szélén álló családi házába, ahonnan a kimenekülő 27 éves Csorba Róbertet és négyéves éves kisfiát, Robikát sörétes puskával lelőtték. A család nagyobbik gyermeke, a hatéves Bianka csak azért menekült meg az előre kitervelt, váratlan támadás elől, mivel ő nagy ijedtségében kibújt a két gyermekét mentő édesapja ölelő karjaiból és visszaszaladt a házba, így őt nem találták el a lövések.

Később kiderült, hogy a támadás a 2008-2009-ben történt szándékos roma sorozatgyilkosságok része volt, tehát pusztán az áldozatok cigány származása szolgáltatta az okot a támadásra és az emberölésre.

A Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának vezetője minden évben megemlékezik a tragédiáról, hiszen sem ennek, sem ehhez hasonló brutális támadásoknak nem szabadna történnie Magyarországon, mint ahogy akkor sem lett volna szabad megtörténnie.