Magyar Nemzeti Roma Platform záró rendezvénye

December 3-án tartotta a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága az országos lefedettséggel működő Magyar Nemzeti Roma Platform záró rendezvényét online formában. A konferenciát Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Farkas Félix nemzetiségi szószóló nyitotta meg. A rendezvényen felszólalt Sztojka Attila a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is, aki részletesen beszámolt a területen végzett munkáról és azok eredményéről.

A „Magyar Nemzeti Roma Platform” elnevezésű projektet, amely valójában egy országjárás, 2016 óta működteti  magyarországi Nemzeti Roma Kontakt Pontként a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága. A projekt célja a felzárkózás-politika területi (megyei szintekre történő) kiterjesztése, a felzárkózás-politikai párbeszéd elősegítése és generálása, továbbá a megvalósuló Felzárkózási Stratégia jó gyakorlatainak bemutatása.

Mára már elmondható, hogy a civilek és a roma önkormányzatok a közös feladat ügyét magukra vállalták, és a szegénység felszámolásáért végzett munkában romák és nem romák nagy számban képviseltetik magukat.  A szervezetek mellett fontos, hogy a vezetők – akár megyei, települési, akár intézményi vezetőkről legyen szó – felvállalják az ügy fontosságát és jó példaként állnak a közösségeik élére. A szegénységben élők, a roma családok életének pozitív megváltoztatásában a családok aktivitását is hangsúlyozni szükséges, amivel a roma közösségek egyre inkább egyetértenek és biztatják a roma társadalmat az aktív részvételre. A megfelelő programok egymásba kapcsolása, a rendszerszintű társadalmi felzárkózási munka és a partnerség teszi lehetővé a szegénység elleni küzdelem eredményességét.

A projektidőszak alatt négy megyében 3-3 rendezvény került megszervezésre, valamint egy országos nyitókonferencia.

Az egyes megyei Platformok fő témái a következők voltak:

  • a felzárkózási szakterület irányvonala, eredményei,
  • a felzárkózó települések hosszútávú programjának bemutatása,
  • a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia 2030, valamint a 2021-2027-es programozási időszak tervezett fejlesztései,
  • “jó gyakorlatok” a következő területeken:
    • gyermek jól-lét, óvoda,
    • általános iskola, középiskola,
    • szakmaszerzés: felsőoktatás, szakképzés, tehetséggondozás és táboroztatás.

Az eseményeken nagy számban vettek részt a roma nemzetiségi önkormányzatok elnökei, tisztségviselői. Továbbá minden rendezvényen a meghívottak között volt a megyei roma önkormányzat elnöke, a megyei közgyűlés elnöke, továbbá egyházak képviselői, és az oktatási szakterület munkatársai is. A fentieken túl jelentős számban képviseltették magukat a megyei települések polgármesterei, oktatási intézmények, valamint a megyékben működő civil szervezetek.

A Roma Platform ezt az üzenetet és ezt a missziót tölti be. A rendezvények sikeresek voltak, amelyeken összesen közel 1000 fő vett részt.