Lakatos Mónika énekest Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjjal tüntették ki

Szeptember 24-én a Karmelita Kolostorban adták át az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae – díjakat. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott köszöntő beszédet.
A magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerésében 13 személy, illetve szervezet részesült.
A Magyar Művelődési Intézet által 2005-ben alapított díj a miniszterelnök általános helyettesének szakmai elismerései közé tartozik. A díj olyan személynek vagy szervezetnek adományozható, aki vagy amely a Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, valamint a nemzetiségi közművelődés és kultúra területén végzett kimagasló tevékenységével hozzájárult a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.
Lakatos Mónika a világzenében elért hazai és nemzetközi sikereivel a tradicionális romazene megismertetésében és népszerűsítésében elért teljesítményéért, a Magyarországi Szlovének Szövetsége felsőszölnöki népdalköre a szlovén népdalkincs megőrzésében és népszerűsítésében betöltött két évtizedes szerepéért részesült a kitüntetésben. Mónika a Romengo együttes énekeseként az oláh cigányzene hagyományainak továbbéléséhez járul hozzá. Az otthon látott és tanult zenei módszerekkel és stílussal, oláh cigány hagyományok szerint adja elő a dalait együttesével, a Romengoval: nemcsak énekelnek, hanem szájbőgővel, kannával, teknővel, kanállal, gitárárral, tamburával, és hegedűvel is zenélnek.
Két Romengo albumon (Kétháné, 2011 és Nagyecsed-Budapest, 2014), valamint a szólólemezén, a Romanimón (2018) hallgathatjuk meg csodálatos előadóművészi tehetségét.
Idén a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerést, a WOMEX Artist Award életműdíjat is ő kapta meg, magyar művészek közül másodikként. Lakatos Mónika az első roma származású művész, aki ebben a kitüntetésben részesült.
Szívből gratulálunk a díjhoz Lakatos Mónikának, további életútjához, munkájához sok sikert kívánunk!