Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat

A roma értelmiség támogatása, pályájuknak egyengetése kiemelkedően fontos a roma társadalom felemelkedése érdekében az egész társadalom szempontjából. A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-ben indult el a közös jövőt építő cigány értelmiség képzése érdekében. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2012. szeptemberi hatálybalépésével felsőoktatási intézmény alapítására és működtetésére jogosult szervezetek is működtethetnek roma szakkollégiumot, amennyiben együttműködést kezdeményeznek valamelyik felsőoktatási intézménnyel. A szakkollégiumok 2014-16 között TÁMOP, 2015-17 között EFOP forrásból működnek, illetve az EMMI támogatásásval.
A Roma Szakkollégiumi hallgatók teljesítmény alapú ösztöndíjban részesülnek. Minden esetben mérhető szakmai-kutatási teljesítményét mérik a diáknak és ez alapján határozzák meg az ösztöndíj mértékét.

Mára már 11 szakkollégium együttesen 235 hallgatót támogat. A tanulók így felsőoktatási tanulmányaikat sikeresen végezhetik. Jogász, jogi asszisztens, orvos, szülésznő, mentőtiszt, pedagógus, mérnök, társadalomtudományok szakon egyaránt tanul Roma Szakkolis hallgató.