Karácsonyi ajándékátadás egy Biztos Kezdet Gyerekházban

Pénteken Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára látogatást tett a kecskeméti közösségi házban működő Biztos Kezdet Gyerekházban, ahol a hátrányos helyzetű gyermekek részére karácsonyi ajándékokat adott át.

Az eseményen jelen volt még Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a város alpolgármestere és Radics Kálmán, az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány elnöke.

Langerné Victor Katalin elmondta, hogy a Biztos Kezdet Gyerekház Program egy olyan szolgáltatás, ami a felzárkózásért felelős államtitkárság szakmai felügyelete alatt működik. A program elindulása óta 110 ilyen gyerekházat hoztak létre az országban, a kecskeméti szeptember óta működik a Mezei utcában. A helyi Közösségi Házat az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány finanszírozza.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy nagy figyelmet fordítanak a gyerekházakra, mert a társadalmi felzárkózás egyik alapköve az, hogy kora gyermekkorban elkezdik segíteni a családokat.  Minden évben keresnek egy-egy gyerekházat, melyet megajándékozhatnak karácsonykor, idén a kecskemétire esett a választás. Pénteken csaknem 20 gyermeknek jutott karácsonyi ajándékcsomag, melyekben pelenka, popsitörlő és válogatott, kimosott és átvasalt babaruhák voltak.

Oláh Anna, gyerekház szakmai vezetője örömmel fogadta a helyettes államtitkárság felajánlását. Elmondta, hogy céljuk, hogy ezeknek a gyerekeknek jobb életük legyen, mint amilyen a szüleiknek van. A gyerekházban minden héten más tematikus programra épülnek a foglalkozások, amelyek során különböző készségeket fejlesztenek. Emellett az anyukákat nagyon fontos megerősíteni nőiességükben, szülői kompetenciáikban.

A gyermekek esetében a legfontosabb a fejlesztés, hiszen ők nem a legjobb körülmények között élnek és nem biztos, hogy otthon vannak fejlesztő játékok, mesekönyvek, melyek a gyerekházban rendelkezésre állnak. Azon dolgozunk, hogy óvodaéretté segítsük szocializálni őket. Az apró napi csodák meghatározóak a gyermekek fejlődésében – tette hozzá a vezető.

Oláh Tímea fejlesztő kolléga hangsúlyozta, hogy feladatuk, hogy a gyerekek kevesebb hátránnyal kerüljenek óvodába és iskolába, mert úgy érhetnek el olyan sikereket, melyek lehetővé teszik számukra az emberhez méltó életet felnőttként.

Fotó: Horváth Péter