Jávorkai Sándort a magyarországi romákat képviselve, világpolgárként az 1696-ban, Pietro Guarnieri által készített hegedűvel járja a világot.

Jávorkai Sándort a magyarországi roma társadalmat képviselve, világpolgárként az 1696-ban, Pietro Guarnieri által készített hegedűvel járja a világot. A világ legnagyobb koncerttermeiben játszik roma szólistaként és büszkén közvetíti a legnagyobb nemzetközi színpadokon Magyarország kimagasló kulturális értékeit.

Jávorkai Sándor és Langerné Victor Katalin

Rendkívüli virtuóz és zenei képességei már kiskorában feltűnt édesapájának ami hatásásra első hegedűleckéit saját maga adta neki. Nem is kellett sokat várni mert már 5 évesen csodagyerekként nyilvánosan fellépett. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Halász Ferenc professzornál kezdte, majd a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen Michael Frischenschlager professzornál folytatta, ahol kitüntetéssel végzett 2004-ben. A bécsi Zeneakadémia mellett Zürichben Vladimir Spivakov irányítása alatt csiszolta tudását. Ugyanekkor zenetudományi doktori tanulmányait folytatta, közben olyan világhírű művészek mesterkurzusain vett részt, mint Isaac Stern, Varga Tibor, Vladimir Spivakov , Pauk György, Fenyves Loránd, Stefan Ruha, Rados Ferenc und Vera Vaidman.

A mai napig a világ  legkiválóbb hegedűművészei között tartják számon. Szólistaként olyan neves zenekarokkal koncerteztet , mint Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Magyar Rádió Zenekar, Gyõri Filharmonikus Zenekar, Szeged Szimfonikus Zenekar, Debreceni Szimfonikus Zenekar, Berlini Filharmonikusok, Bécsi Filharmonikusok, Drezdai Filharmonikusok, SuperB Zenekar Tokio, Osaka Szimfonikus Zenekar, Yokohama Szimfonietta Zenekar, Bruno Walter Fesztivál Zenekar, Baden-Baden Szimfonikus Zenekar, Tonkünstler Zenekar Ausztria, Moszkvai Virtuóz Zenekar, Capella Istropolitana, . 

Pietro Guarnieri

Kiváló művészi munkásságáért Jávorkai Sándor az 1696-ban, Pietro Guarnieri által készített ex-Kreisler hegedűt kapta meg egy Nicolas Maline vonóval, amely Bartók Béla tulajdona volt, és melyen a világhírű hegedűművész Szigeti József hegedült. Testvére Jávorkai Ádám két különleges csellón játszik: a Mattias Gofriller, ami P. Casals tulajdona volt és egy Antonio Stradivari, Ex-Maurice Gendron hangszer.

Jávorkai Sándor testvérével Jávorkai Ádámmal a közösen megalapított “Jávorkai Brothers” dóval meghódították a világot. Olyan koncerttermekben vendégszerepeltek, mint a Wiener Konzerthaus,  Musikverein Wien, a Konzerthaus Berlin, a Philharmonie Luxemburg, the Suntory Hall Tokyo, Art Center Soul,Opera City Tokyo, Yokohama Minato Mirai Hall, Hamarikyu Asahi Hall Sava-Centar Belgrad, a pekingi Tiltott Város, a Philharmonie Warschau és az Opera City Tokyo. Fesztiválszerepléseik közül említésre méltó a Schleswig-Holstein Musik Festival, Festspielen Mecklenburg-Vorpommern, the  Sofia Music Weeks, Reingau fesztivál , a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a moszkvai „Oroszországi Tavasz“ fesztivál, Tokió Tavaszi Fesztival.  Sikeres koncertet adtak a Wiener Konzerthausban megrendezett gálakoncertent Rolando Villazón, Ramón Vargas, Julius Drake, Michel Camilo és más jelentős muzsikusok társaságában. 

Díjak:

Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíj, Herbert-von-Karajan Wien ösztöndíj, NIPPON Alapítvány Tokió ösztöndíj, MMA Művészeti Ösztöndíj

Jávorkai Brothers 1. Díjak: Vajda Emil Vonósverseny Győr, 1.Díj Országos Friss Antal Gordonkaverseny, Bohuslav Martinu díj, Semmering, Ausztria, Bartók Béla Díj Ausztria, Kodály Zoltán Díj Ausztria, Premio Citta di Padova, Olaszország,1. díj a Vajda Emil Vonósversenyen, 1. díj a Koncz János hegedűversenyen; 1. díj és különdíj a magyarországi nemzetközi Carl-Flesch-hegedűversenyen; Különdíj a nemzetközi Pablo-de-Sarasate-Hegedűversenyen, Pamplona, Spanyolország; 1. díj és különdíj a kamarazene versenyen Thessaloniki, Görögország;  1. Díj „Artist of the Year,

Testvérével Jávorkai Ádámmal közösen Bécsben a Jeunesse és a Bank Austria szervezésében „Az 2009 ben év művésze“ “Artist of the year”  kitüntetést kapták amit még a mai napig roma származású művész még nem kapott meg.

” .. számomra a zene nagyon! ..”

“Már elég régóta gondolkoztam egy olyanon, hogy amit kaptam azt vissza is kell adni a jövő roma nemzedékének. Fel kell karolni minden olyan tehetséges gyereket akinek különben nincs lehetőségük, hogy a zenét tanulhassanak. Ezek azok a lehetőségek amit tovább kell csinálni. Még akkor is ha nem is lesz soha zenész csak zenét tanul. A zene olyan dolog ami mindere kihat az érzelmi világra, a személyiségre és a tanulást könnyebbé teszi. Ezt Bartók Béla, Liszt Ferenc és még sorolhatnám a nagy magyar zenészeinket akik ezt mondták. Fontos, hogy nyissunk! A nyitás! Nem pedig a bezárás. Sok helyen a romák bezárnak általában ha valamit csinálnak. Nem magunknak kell, azt kell hogy kifele, hogy nyitni, hogy együtt mindenféle nációval együtt játszani. És a zene az egy olyan hit lehet ami mindent meg tud oldani, mert ez egy olyan nyelv amit mindenhol értenek. Nem kell hozzá tolmács………….” (Jávorkai Sándor)