Hátrányos helyzetű diákokat segítettek az Útravaló programban

Az elmúlt három tanévben több mint 28 ezer hátrányos helyzetű, többségében roma diák kapott ösztöndíjat és mentorálást az Útravaló program keretében.
A projekt – Belügyminisztériumban tartott – záró rendezvényén Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott: a romákkal kapcsolatos sztereotip kép megváltoztatásáért maguk a romák is tehetnek, főleg a tanulás révén megszerzett tudással. Ezt a kormányzat az esélyegyenlőség megteremtésével, erősítésével támogatja, s éppen erről szól a Útravaló program. Felkai László hangsúlyozta, hogy a program célja megegyezik a belügyi tárca törekvéseivel, hiszen a tanulók és mentorok olyan dicséretre méltó teljesítményt mutattak fel, amelynek az egész társadalom a hasznát látja.
Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy – a kormány célkitűzéseivel összhangban – 4,5 milliárd forintot használhattak fel a program megvalósítására. A hátrányos helyzetű tanulók ezzel hatékony segítséget kaptak a szakképesítés, az érettségi, illetve a diploma megszerzéséhez. Ez azért fontos, mert a szegénység megszüntetésének az egyik leghatékonyabb eszköze a tanulás.
Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a mentorok szerepét emelte ki. Úgy vélekedett, hogy az iskolában szerzett tapasztalatok fontos elemei a jövőkép megformálásának és ehhez szükség van példaképekre. Ők a mentorok, akik egy kicsit pótszülők, személyük a program egyik legnagyobb értéke. A BM helyettes államtitkára kijelentette, hogy az uniós támogatás kifutását követőn hazai forrásból folytatódik az Útravaló program, amelyet teljesítmény-alapúvá tett a kormányzat. Minél jobban tanul egy diák, annál nagyobb ösztöndíjat kaphat.
Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára azt mondta a jelen lévő közel 90 gyermeknek és mentoraiknak: életútjuk mutatja, hogy akaraterővel – amennyiben az szorgalommal is párosul – majdnem minden elérhető.

Ugyanakkor az a széleskörű összefogás, amelynek nyomán a program megvalósul, hozzájárul ahhoz, hogy az abban sikeresen teljesítő diákok – képzettségük révén – a nemzet erejét is “megnagyobbíthassák” – fogalmazott az államtitkár.

A rendezvény végén oklevelet vehettek át az Útravaló programban kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok és mentorok.
Az Útravaló Ösztöndíjprogram az általános iskola 7. osztályától a középiskola végéig, a szakmaszerzésig tart. Tanévenként átlagosan csaknem 13 ezer tanuló vesz részt benne, a támogatottak legalább 50%-a roma. A diákok a végzettségük megszerzéséig teljesítmény alapú ösztöndíjat és mentori támogatást kapnak. Alprogramjai: Út a Középiskolába, Út az Érettségihez, Út a szakmához.

/Az MTI alapján/