„Gyerekesély”, „Végtelen lehetőség” – Jó gyakorlatok bemutatása a járási programokban

November 6-án  immáron második alkalommal rendezték meg a leginkább elmaradott járások területi felzárkózása érdekében létrejött – a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság által működtetett – Gyerekesély EFOP-1.4.1. és a Végtelen lehetőség EFOP-1.5.1. projektek online szakmai napját. 31 érintett járás képviseltette magát, a Belügyminisztérium és a kiemelt programok képviselőivel együtt 65 regisztrált résztvevővel sikerült lebonyolítani az eseményt.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára elmondta: évek óta arra törekednek, hogy az egyes fejlesztésekben mind hangsúlyosabb szerepet kapjon a területi differenciálás, valamint az egyes járásokban megvalósuló fejlesztések szinergiája, összehangolása.

A rendezvény alapvető célja az volt, hogy a járásokban megvalósuló sikeres programelemek, jó gyakorlatok bemutatásával fontos információkat, ötleteket, javaslatokat nyújtsanak az államtitkárságnak a következő uniós tervezési időszak előkészületeihez.

Az online szakmai műhelyen öt járás mutatkozott be. A Baktalórántházai járás foglalkoztatási projektelemét, a Cigándi járás házi napelem-rendszerét, a Gönci járás a MobilTeam működtetésével zajló pilot programját, a Kunhegyesi járás a végzettség nélküli iskolaelhagyás megakadályozását célzó programelemét prezentálta.  A sort a Sellyei járás zárta, Mobil Jelenlét Pont szolgáltatásának és Középiskolai mentor programjának ismertetésével.

A konferencia végén Sörös Iván, a Belügyminisztérium Gyermekesély Főosztályának vezetője azt hangsúlyozta, egyre jobban érezhető, hogy a járásokban egy időben zajló projektek között elindult az együttműködés, összehangolás, az egymásra építés, és ez nagyon biztató a következő megvalósítási időszak tervezése szempontjából.