FREE – PRESSZIONISTÁK

Négy kortárs képzőművész, akiket összekötnek a közös gyökerek, az intézetben eltöltött gyerekkori évek, valamint az alkotás, a művészet szeretete. Az azonos értékeket képviselő, mégis egyéni önkifejezési módot használó alkotók művei egyfajta szintézisművészetben összekapcsolódva erősítik egymást. Közülük hárman romának is vallják magukat, de ezt művészetük szempontjából nem tartják meghatározónak.

Honnan származik a free-presszionista elnevezés?

„ A Free-Presszionista Kortárs Művészcsoport gyökerei az 1980-as évek közepéig nyúlnak vissza. Három árva fiú és egy lány az intézeti falak gyerekektől zsibongó magányában ceruzával és ecsettel a kezében elkezdte megteremteni saját világát.” A számukra lehetetlent kívánták valósággá álmodni.  A csoport tagjai a free-presszionista címkével nem azt állítják, hogy egyetlen követendő stílus létezik a csoporton belül, hanem éppen az ellenkezőjét, hogy a csoporton belül a művészek egyénenként, szabadon alkothatnak az önazonos művészet megvalósulásáért. Mindannyian vallják, hogy egyénenként és közösségként is sokféle örökségből táplálkozhatunk, melyek az alkotásainkban egységes rendszerré szintetizálódnak.

A Kezdet

A Free-Presszionista Kortárs Művészcsoport – tagjainak a nemzetközi színtéren (Franciaország, Anglia, Dánia, Belgium, Németország) történő bemutatkozáson túl nagy álmuk volt egy önálló művészeti album megjelentetése. A debütáló kötet 2015-ben „Free-presszionisták” címmel jelent meg, „Kezdet” alcímmel.  A kötet bemutatója a Pesti Vigadóban egy nagyszabású kiállítás keretében zajlott le, melyet Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitott meg. Az album magyar és angol nyelven látott napvilágot. A képzőművészeti albummal az alkotók sokrétegű olvasási élményt kínálnak a művészethez nem értő emberek számára is.

A Free – Presszionista Kortárs Művészcsoport tagjai:

  • Balogh Tibor – diplomás képzőművész
  • Borkó Marianna – az egyéni kifejezési móddal alkotó művésznő
  • Káli-Horváth Kálmán – az eredetileg porcelánfestőként induló kortárs alkotó
  • Kiss Sándor – a kortárs irányzatok felé is egyre nyitottabb ikonfestő