Fókuszban a cigány/roma népdalok – újabb különleges koncertre készül a Gandhi Pécsett

21. századi köntösbe bújtatva a cigány/roma táncban, zenében, de legfőképp népdalokban rejlő értéket viszik színpadra november 20-án a pécsi Kodály Központban. A Hangok című produkciót a helyi Gandhi Gimnázium fenntartója szervezi. Számos nagynevű fellépő mellett az iskola hagyományőrző diákjai és tanárai is szerepelnek majd – hangzott el a koncert részleteit is ismertető sajtótájékoztatón a pécsi városházán.

– Pécsett ahogy régen is, most is számos nemzetiség él, melyek jelentős értékteremtő munkát végeznek, és nem csak külön-külön, de egymással együttműködve is, pl. az oktatás és a kultúra területén – mondta a rendezvényen Decsi István alpolgármester. Mint hozzátette, az önkormányzatnak fontos, hogy partnerségben dolgozzon velük, segítse őket a terveik megvalósításában. A város támogatta a Hangok c. koncert létrejöttét is, és most remélik, hogy ismét olyan produkciót állít színpadra a Gandhi, amely gazdagítja Pécs kulturális életét, sőt, a városnak is jóhírét viszi.
A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola fenntartójának ez már a harmadik zenei nagyrendezvénye – emlékeztetett erre Virág Bertalan ügyvezető igazgató: tavaly februárban a Tavaszváró Nemzetiségi Koncerttel, decemberben a Valaha madarak voltunk című cigány népi oratóriummal arattak zajos sikert – köszönhetően a számos rangos fellépőnek, együttműködő partnernek is. Ezúttal az emberi hangokat állítják a produkció középpontjába. Ahogy Virág Bertalan fogalmazott, a hangokon keresztül üzennek, hogy a cigány/roma kultúra érték, melyet fontos megőrizni és bemutatni is.
Hogy kik, mit és hogyan mutatnak be november 20-án, arról a sajtótájékoztatón a Gandhi Gimnázium művészeti vezetője beszélt. Horváth Krisztián – aki a zenei átiratok zeneszerzője is – kitért arra, hogy olyan cigány/roma népdalok hangzanak majd el, melyek némelyike ma már alig ismert, s melyek visszavisznek a népi zenei gyökerekhez. Főleg emberi hangok révén, kóruszenével, de hangszeres és táncos kíséretet is bevonva öltöztetik mai köntösbe e dalokat. Az előadók között ott lesz mások mellett Oláh Gergő, az EtnoRom és a Kanizsa Csillagai együttesek neves énekesei, cigány/roma hangszerművészek, pécsi neves kórusok vezetői és tagjai, Pirók Zsófia és Lippai Andrea flamenco táncművészek, valamint a PTE Táncegyüttes is. Mellettük színpadra állnak a Gandhi diákjai is a Gandhi Hagyományőrző Együttesben és a Gandhi Hagyományőrző Kórusban, sőt, az iskola művésztanárai is fellépnek. Horváth Krisztián úgy összegzett, hogy a szervezők ismét különlegességre készülnek: az autentikus cigány/roma dalokat színvonalasan és újszerűen feldolgozva igyekeznek értéket teremteni.
A Gandhi Gimnázium és Kollégium Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye. Az iskola – amely ebben a tanévben ünnepli fennállása 25. évfordulóját – számos elismerés birtokosa, melyek közül kiemelkedik, hogy a Gandhi intézményi rendszer cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja tavaly felkerült a jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. Az intézmény néhány évvel ezelőtt Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal (NeRok), majd alapfokú művészeti iskolával is bővült. Ezek révén is igyekszik még magasabb szinten ápolni és továbbörökíteni a cigány/roma kultúrát. A fenntartó célja az, hogy minél több olyan hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek válassza a Gandhit, akiből az iskola és a tanulás segítségével új ismeretekre nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt válhat.

Sajtóközlemény (Pécs, 2018. október 25.)