Emlékezünk a roma gyilkosságok áldozataira

November 3-án tisztelettel emlékezünk a 2008-2009-ben elkövetett romagyilkosságok ártatlan áldozataira. A magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozata volt ez, amikor tizennégy hónap alatt kilenc támadásban hatan vesztették életüket. Soha többé nem fordulhat elő, hogy valakit valamely nemzetiséghez tartozása miatt megkülönböztessenek embertársaitól. Különösen nem fordulhat elő, hogy emiatt meg kelljen halnia. Ma Magyarország elkötelezett a rasszizmus, a cigányellenesség, az antiszemitizmus, a gyűlöletkeltés valamennyi formájával szemben, a jelenlegi kormány óvja és védi nemzetiségeit, kisebbségeit, így a roma származásúakat is, és értékként tekint rájuk.
A magyar Parlamentben a roma nemzetiségi szószoló, Farkas Félix napirend előtti felszólalását változtatás nélkül az alábbiakban közöljük.

Napirend előtti felszólalás
Farkas Félix: Megemlékezés a roma gyilkosságsorozat áldozatairól

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönöm a szót.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

„A fák hiába rázták
kiszáradt öklüket,
szürke felhők terpeszkedtek ágaikra,
a holtak sem tudtak már
a varjúk fekete siratóénekére felelni,
sötét szemgödrükből kibuggyant a vér.”

Bari Károly roma származású költő Holtak arca fölé című verséből idéztem. Ilyen a hangulatom ezen a napon. Minden romának ilyen a hangulata november 3-án.

12 évvel ezelőtt kezdődött, hogy rasszista támadásokat indítottak cigány származású polgártársaink ellen.

A mai nap nekünk, romáknak gyásznap. Hat halálos áldozatot gyászolunk, hat család gyászában osztozunk, kilenc településen tesszük le koszorúinkat. Ezen a napon emlékezünk és emlékeztetünk a 12 évvel ezelőtti romagyilkosságok súlyára.

Galgagyörkön kezdődött minden. 2008. július 21-re virradóra golyós és sörétes fegyverekkel is rálőttek a település két, cigányok lakta házára. Nem halt meg senki, de az ott élők soha nem tudják elfelejteni azt az éjszakát. Aztán jött Piricse, Nyíradony, Tarnabod és Alsózsolca. Mindegyik helyszínen megkísérelték romákat ölni. Többen sebesültek a támadásokban, de itt még nem halt meg senki.

Nem úgy, mint 12 évvel ezelőtt, 2008. november 3-án Nagycsécsen. Meghalt Nagy Tiborné és Nagy József. Megölték őket. Egyetlen bűnük roma származásuk volt. Ez volt az első olyan rasszista, antiszemita indíttatású támadás, ahol már halálos áldozatok is voltak. Molotov-koktélok égtek és fegyverek dördültek.

Nem volt elég a két halálos áldozat. Tatárszentgyörgyön egy 28 éves férfinak és öt éves kisfiának kellett meghalnia. Csorba Robikát és édesapját fegyverrel ölték meg, előtte pedig felgyújtották a házukat.  Ők is cigányok voltak. Szégyen és gyalázat, hogy ilyen megtörténhetett.

És még mindig nem volt elég. Kóka Jenő Tiszalökön halt meg 2009. április 22-én. Dolgozni indult a tiszavasvári gyógyszergyárba, amikor meggyilkolták.

A kislétai haláleset volt a rasszista gyilkosságsorozat kilencedik állomása. 2009-ben éppen a roma holokauszt emléknapján, augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszakán ölték meg Balog Máriát. Nem is értem, hogy vetemedhet valaki arra, hogy csak azért megöljön valakit, mert roma származású! A negyvenöt éves anyát álmában ölték meg. A lánya nem halt meg, de őt is érték lövések. A mai napig nem tudta magát túltenni az édesanyjával történt kegyetlenségeken.

Az elkövetők büntetésüket töltik (esetleg voltak még mások is?). Nincs az a büntetés, amely ellensúlyozni tudná azt, hogy 2008-2009-ben tizennégy hónap alatt kilenc támadásban hatan vesztették életüket, még inkább nem lehet ellensúlyozni azt, hogy ezekben az években attól rettegtek a roma származásúak, hogy rájuk is lesújt a méltatlan halál.

A magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb bűncselekmény-sorozatának áldozataira emlékezünk minden évben november 3-án. Emlékezzünk együtt és emlékeztessünk mindenkit a bűncselekmények súlyára. Soha többé nem fordulhat elő, hogy valakit valamely nemzetiséghez tartozása miatt megkülönböztessenek embertársaitól. Különösen nem fordulhat elő, hogy emiatt meg kelljen halnia. Mindannyiunk közös gyásza az, hogy a szocialista kormányzás idején, 2008-ban ilyen tragédiák rázták meg a hazánkat és még csak együttérzést sem érezhettünk tőlük. Éppen abban az időben, amikor a Jobbik Magyar Gárdával masírozott, riogatott és félelmet keltett. Az elkövetők az eseményeket követően is hosszú ideig szabadon jártak-keltek. Az Orbán-kormány a megalakulása után azonnal cselekedett, beszüntette a szélsőséges félkatonai szervezeteket, így a Magyar Gárda működését is. Ezzel egy időben felderítette a gyilkosság elkövetőit is.

Elmondhatom, hogy ma Magyarország elkötelezett a rasszizmussal, a cigányellenességgel, az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltés valamennyi formájával szemben, a jelenlegi kormány óvja és védi nemzetiségeit és értékként tekint rájuk. Ránk, cigányokra is.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak, köszönöm megtisztelő figyelmüket és köszönöm, hogy osztoznak a gyászban.