Emlékezés a sorozatgyilkosság áldozataira

Az évek során hagyománnyá vált, hogy február 23-án, a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság évfordulóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai koszorút helyeznek a brutálisan meggyilkolt Csorba Róbert és fia Csorba Robika síremlékén.

2008 és 2009 között összesen kilenc településen támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra: 2008-ban Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen és Alsózsolcán, 2009-ben pedig Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán voltak támadások. Kislétán egy és a tiszalöki bűncselekményben szintén egy, míg Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.

A Kúria 2016 januárjában jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét, a romák ellen rasszista indítékból elkövetett sorozatgyilkosságért hárman tényleges életfogytiglant, a negyedrendű vádlott pedig 13 év fegyházbüntetést kapott.

A 25 éve működő Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület dolgozta ki a romák ellen 2008-2009-ben elkövetett rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjainak kárenyhítéséről szóló programot. A program során az áldozatok hozzátartozói anyagi kártérítésben is részesültek.

A mai napon egy rövid időre megállunk és tisztelettel emlékezünk az áldozatokra, ezért Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár munkatársaikkal közösen látogatást tettek a tatárszentgyörgyi sírnál és lerótták kegyeletüket.

A kormány továbbra is elutasítja az erőszak minden formáját. Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell az áldozatokra, az árván maradt gyerekekre, a megcsonkított családokra, a cigány közösségekre, amelyek a gyilkosságsorozat egyedüli céljai, elszenvedői voltak.