Élesszük újra közösen a komatál hagyományt!

A Nemzeti Művelődési Intézet Komatál Programja a múlt év végén egy sikeres népművészeti pályázattal indult, most pedig a társadalmi népszerűsítést segítő kisfilmmel és közösségi médiakampánnyal folytatódik.

Az NMI szeretné feleleveníteni a családi, szomszédsági, baráti kötelékeket megerősítő szokást, a komatál átadásának hagyományát. Ez utóbbi olyan gesztus, amely az étel adományozásán túl a baráti segítségnyújtásról, a kismama és az újszülött meglátogatásáról, a közösség összetartó szerepéről és a családi kötelékek megerősítéséről is szól.
A komatál 30 másodperces kisfilmet a Nemzeti Művelődési Intézet YouTube-csatornáján is meg lehet nézni: https://www.youtube.com/watch?v=5dCwo_JVQ-8 , a közösségi médiakampányt pedig a facebook.com/nmimuvelodesiintezet/ oldalon követni.
A népszerűsítő filmmel kezdetét veszi a Komatál Program Kárpát-medencei kampánya, amely érdemben hozzájárulhat a magyar közösségek megerősödéséhez, szellemi és kulturális gyarapodásához.
A Komatál Program célja, hogy a helyi közösség az új élettel gazdagodó család élelmezéséről a hathetes gyermekágyi időszakban – 12 napon keresztül – gondoskodjon. Így a településeken közösségépítő folyamat indul el azzal a nem titkolt céllal, hogy a helyben élők tudatosan készüljenek az újszülött érkezésére, együtt, közösen tervezzék meg az édesanyáról és a családjáról való gondoskodást.
A program részeként az NMI szorgalmazza komatál közösségek létrehozását is. További részletek a www.komatalprogram.hu oldalon találhatóak.
A Nemzeti Művelődési Intézet kiemelten fontosnak tartja a közművelődési szakemberek, közösségek, intézmények munkájának minél szélesebb körű elismerését, ezért idén több szakmai díj alapításával csatlakozott a közművelődési kitüntetések rendszeréhez. 2019-ben a „Közösségeket Támogató Önkormányzat Díjjal” tüntették ki egyebek között Rozsály Község Önkormányzatát.