„Egy új roma középosztály példát mutat”- roma szakkollégiumi tanévnyitó Szolnokon

Idén a Tisza-parti városban üdvözölhették az új és régi roma szakkollégiumi hallgatókat, hogy együtt készüljenek a következő tanévre. Igazi közösségépítő találkozó ez, amelyet 2011, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat /KRSZH/ megalakulása óta minden szeptemberben megtartanak. Idén a házigazda debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium várta az ország 11 intézményéből érkező csaknem 300 hallgatót.

Tartalmas programot bonyolítottak a 2 napos tanévnyitó konferencián. A résztvevők megnézhették a szakkollégiumok bemutatkozó filmjeit, az esemény mottójához – „Egymásért – egy másért” – hűen önkéntes munkát végezhettek a helyi görög-katolikus óvodában. A szervezők ugyanis az önkéntesség fontosságát igyekeztek hangsúlyozni, amely lényeges eleme az egyes szakkollégista műhelyek szakmai tervének is. Nagysikerű workshop-okat is tartottak a témában, a hallgatók kicserélhették tapasztalataikat, illetve új szempontokról beszélgethettek szakértők segítségével. Nem maradt el a közös szórakozás sem, a bátrabbak ügyességi- és csapatjátékokra nevezhettek be, szombaton este pedig Pápai Joci, valamint a Khamoro Budapest Band koncertjét hallgathatták a résztvevők.

Az esemény megnyitóján Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos azt mondta: fontosak a szakkollégisták, fontos, hogy legyen egy olyan új roma középosztály, amely példát tud mutatni az integrációban. Vecsei Miklós, a diagnózis alapú roma felzárkózási program megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is arra biztatta a jelenlévőket, hogy találják meg a nekik ajándékul adott, a világon egyedülálló életet; cselekedjenek és váljanak környezetük aktív irányítóivá.  A roma szakkollégiumi összefogást a kezdetektől támogató Hanns Seidel Alapítvány képviselője, Fixl Renáta egyedülálló magyar kezdeményezésnek nevezte a régióban a roma szakkollégiumi hálózat intézményét. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye helynöke előbb imádságban kért áldást a hallgatók előtt álló tanévre, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita nevében köszöntötte az évnyitó résztvevőit.
Schanda Anikó – aki a Magyarországi Református Egyházat képviselve tölti be a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöki tisztségét – büszkén mondta, hogy több tucatnyi mérnök, orvos, tanító és a saját területén kiváló szakember alkotja már a KRSZH alumni hálózatát.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára a konferenciát záró beszédében kiemelte: minden évben egyre többen vagyunk, de ez nem csak azt jelenti, hogy nagyobb a létszám, hanem azt is, egyre erősebb a roma szakkollégiumok hálózata. Úgy vélte, hogy most már elég erősek vagyunk ahhoz is, hogy magunkon és a hálózatunk építésén kívül másokra is, a középiskolás generációra is figyeljünk. A helyettes államtitkár asszony hangsúlyozta: „Munkatársként tekintek Önökre, egy olyan munkában, ahol a leendő szakkollégistákért dolgozunk közösen.”

A KRSZH templomi tanévnyitóját a szolnoki görögkatolikus templomban tartották. A szertartást az egyházak ökumenikusan celebrálták, az istentiszteletet Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette, igét hirdetett Balog Zoltán református lelkész.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-ben indult el a közös jövőt építő cigány értelmiség képzése érdekében. Jelenleg 9 településen 11 Roma Szakkollégium működik, 327 diákkal. A roma egyetemisták aránya kétszeresére nőtt 2010 óta. A 2017/18-as tanév végéig összesen 158 hallgató szerzett 231 diplomát alap és/vagy mesterképzésen. A keresztény roma szakkollégiumi hálózat európai szinten egyedülálló kezdeményezés, példa arra, hogy az állam és az egyházak, valamint az egyetemek a közös cél érdekében összehangoltan és hatékonyan tudnak együttműködni a roma felzárkózás területén. A programra 2019-ben a Kormány 550 millió forintot biztosít.

/Az MTI és a református.hu beszámolója alapján/