Deszegregáció a lakhatási programokban – online konferenciát tartottak a Belügyminisztériumban

Online fórumon tartottak ma egyeztetést a Belügyminisztérium és a Gyulafehérvári Caritas közös szervezésében. Az egyeztetés témája a Deszegregáció a lakhatási programokban volt.  Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár nyitó beszédét követően Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere és Sógor Enikő, a város alpolgármestere a csíksomlyói romatelep helyzetéről tartott előadást. Ezt követően a lakhatási programok tapasztalatairól beszélt Dr. Szarvák Tibor a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság munkatársa, Eszes Béla Jánoshida polgármestere, Lőrinc Norbert a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa, Prukner Gábor Kaposmérő polgármestere és Dr. Tonk Gabriella, valamint Dr. Adorjáni Júlia Kolozsvárról.

A prezentációkat követően kerekasztal beszélgetés formájában vitatták meg a szakmai tapasztalatokat az előadók és a résztvevők. Olyan aktuális problémák is szóba kerültek, mint hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy a képzések esetén a roma ember nem igazán vállalkozik nagyon hosszú, több éves képzésre, tanulásra, ezért azt figyelembe kell venni a munkaerőpiacon történő elhelyezkedéshez szükséges képzések tervezésénél. Továbbá felmerült egy másik, ritkán felhozott, mégis valós probléma: a lakhatási problémák megoldása – amikor egy-egy családot sikeresen el tudnak helyezni, el tudnak költöztetni egy-egy szegregátumból, egy-egy telepről egy újépítésű, vagy felújított családi házba, lakásba – a szomszédságban, a környezetben irigységet szülhet, amelyet kezelni kell, hiszen az konfliktus forrása lehet.

Végül a helyettes államtitkár záró beszédében elmondta, hogy mindannyian, akik a szakterületen, és a terepen dolgoznak, rendkívül elkötelezettek. Mások, akiknek nem szívügye a szegénység felszámolása, őket is be kell vonni, meg kell győzni arról, hogy az ügy őket is érinti, vagy érintetni fogja, a feladat tehát közös. Az elmúlt tíz év tapasztalata azt mutatja, hogy az emberek meggyőzhetőek, megfelelő érvek mentén sokszor azok is, akik a felzárkózási programok ellenzői voltak. A szakállamtitkár szívügye a gyermekügy, és a korai gyermekkori felzárkóztatás, ezek is napirendre fognak kerülni, van  még miről beszélni, tapasztalatot cserélni, a további fórumokon folytatni fogják a szakmai egyeztetéseket.