December 3. – A fogyatékosággal élők világnapja

December 3-át az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1992-ben nyilvánította a Fogyatékos Emberek Világnapjává azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a betegségek, a balesetek és a katasztrófák következtében hosszan tartó fizikai, értelmi, érzékszervi károsodást szenvedett embertársaink problémáira.

Az ENSZ Közgyűlése 2006. december 13-án fogadta el a Fogyatékossággal élő személyek Jogairól Szóló Egyezményt, amit hazánk is aláírt, és amelyet a hozzá kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyvvel együtt a 2007. évi XCII. törvénnyel hirdettek ki.

A benne foglaltak szerint a társadalom elismeri, hogy a fogyatékos emberek bárki mással egyenlőek, ugyanazok a jogok és kötelességek vonatkoznak rájuk is, mint a társadalom bármely tagjára.

A problémára azért kell felhívni a figyelmet, hiszen a fogyatékosság az embernek nem csak vele született tulajdonsága lehet, hanem nagyon sok esetben szerzett tulajdonság. A felgyorsult, rohanó világban gyakoriak a balesetek, a katasztrófák, a kiszámíthatatlan események, amelyek kiválthatnak, okozhatnak maradandó egészségkárosodást.

A mai nap hívja fel a figyelmet arra, hogy legyünk még megértőbbek, türelmesebbek, toleránsak a fogyatékkal élő embertársainkkal, és vigyázzunk egymásra.