Cigánypasztorációs találkozó Budapesten

A magyar püspöki konferencia Caritas in Veritate Bizottsága és a Sója Miklós Nyitott Ház Egyesület cigánypasztorációs referenseknek szervezett találkozót. Ezen részt vett Székely János megyés püspök, az MKPK Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke, Kocsis Fülöp hajdúdorogi metropolita és Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is.
Székely János szombathelyi megyéspüspök a találkozón hangsúlyozta, hogy az Egyház a cigány embereknek a befogadást, a tiszteletet tudja megadni a pasztoráció során. Kocsis Fülöp érsek-metropolita egyebek között arról beszélt, hogy a cigányság felzárkózása nemzeti sorskérdés.
Langerné Victor Katalin előadásában a kormány álláspontját tolmácsolva elmondta, a leszakadó, illetve leszakadt társadalmi rétegek szegénységének újratermelődését kell megakadályozni. Ezt pedig csak úgy lehet megvalósítani, ha a gyerekeket karoljuk fel, segítve ezzel családjukat is. Szólt a 3 éves kortól kötelező óvodai nevelés bevezetéséről, a Biztos Kezdet Gyerekházakról, a Tanoda és a Bari shej, vagyis Nagylány mentorprogramról. Utóbbi célja a roma lányok iskolai lemorzsolódásának megakadályozása. A Kollégium Plusz modellprogram pedig – a fiatalok kollégiumi elhelyezése mellett – gyermekeket segítő, védő és prevenciós feladatokat is ellát.
A legújabb tervekről – a települések felzárkózását segítő 300 falu programról – is beszélt a helyettes államtitkár asszony. Jelezte: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján azokat a hátrányos helyzetű településeket kívánják támogatni, ahol növekszik a gyermeklétszám.
A találkozón a cigánypasztorációval foglalkozó szakemberek cserélték ki tapasztalataikat, vázolták a problémákat és azok megoldási lehetőségeit.

 

/A Magyar Kurir katolikus hírportál cikke alapján/
https://www.magyarkurir.hu/hazai/a-remeny-emberei-kiutat-mutatnak-ciganypasztoracios-talalkozot-rendeztek-budapesten
2019. 05.13.