Bódvaszilason tanácskozott a Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoport

Gyerekkacaj, jókedvű szülők, pajkos lurkók várták az Emberi Jogi Kerekasztal Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoportjának tagjait a csendes, gyönyörű fekvésű borsodi községben a helyi Biztos Kezdet Gyerekházban. A testület kihelyezett ülését tartotta Bódvaszilason, ahol a református egyház felzárkózási programjaival ismerkedett. A Gyerekházban a szülők és a gyerekek meséltek arról, miért fontos számukra ez a hely, mivel foglalkoznak nap, mint nap, s hogyan érzik magukat.
Ezt követően a református parókián a munkacsoport tájékoztatást hallgatott meg a helyi felzárkózási eredményekről, gondokról, s megoldásra váró ügyekről, illetve a „Felzárkózó Települések” programról.
Langerné Victor Katalin, a BM társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára, a testület elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a nagyobb civil szervezetek – amelyek korábban rendszeresen erős kritikát fogalmaztak meg – kiléptek az Emberi Jogi Kerekasztalból, s így már nem vesznek részt a rendhagyó üléseken sem, ahol a jó gyakorlatokat tekintik át. Langerné Victor Katalin a testület bővítését javasolta, mivel a még több szervezet bevonása az eddiginél pezsgőbbé tenné a társadalmi felzárkózásról szóló párbeszédet, s szélesítené a kapcsolatrendszert.
Melegh Attila református lelkész, a találkozó házigazdája bemutatta a „Lépésről – lépésre – lélektől – lélekig a cigányságért„– Jövőt építünk Bódvaszilason elnevezésű programot. Szólt a Tanodáról, a közmunkáról, a helyi romák hozzáállásáról, az önkormányzat szerepéről, a nyári táborokról, s arról az elhivatottságról, amely egy ilyen munkához kell.  Komplex programot építenek fel – a bölcsőtől a szemfedőig -, a hívő életre nevelnek, hiszen az istenfélő ember a világban mindenhol talál kapaszkodót magának. Úgy fogalmazott, hogy a fő hangsúly a romák és nem romák együttélésén van, olyan értékeket kell felszínre hozni, amelyeket a társadalom javára lehet fordítani. Hosszú távú munkáról van szó, amelyek eredményei 10-15 év múlva jelentkezhetnek. A lelkész úr úgy vélte, akár 1 ember – fiú vagy lány – kiemelkedése már óriási siker lesz számára.
Az előadást követő beszélgetésen szóba kerültek az oktatás, a gyermekvédelem, a szakképzés, az önkormányzatok szerepének aktuális kérdései.
A tanácskozás záró szakaszában Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony vázolta a társadalmi felzárkózás legújabb – „A Felzárkózó Települések” elnevezésű – programját. Hangsúlyozta, a humán fejlesztések mellett – 300 településen – megvalósítják a település- és gazdaságfejlesztési koncepciót, hogy élhetőbb, szerethetőbb falvak, községek jöjjenek létre. A résztvevőket megnyugtatta, az eddigi programok is folytatódnak, s mindenkit arra biztatott, hogy saját maga tevékenységével kapcsolódjon az újakhoz. Szerezzenek tapasztalatot, gyűjtsék a hasznos információkat, hiszen később valamennyi településre szeretnének eljutni az új fejlesztési elképzelésekkel.

2019. 06. 25.