Biztos Kezdet Gyerekházat avattak Olaszliszkán

Biztos Kezdet Gyerekházat adtak át csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán. Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: az év végére már kétszázra bővül ezeknek a létesítményeknek a száma. Hozzátette: a kormány számára nagyon fontosak ezek az intézmények, amit az is jelez, hogy a jövő évi költségvetésben 700 millió forintot különítettek el a működésük támogatására.
Az államtitkár hangsúlyozta: a három éven aluli, hátrányos helyzetű gyermekekkel és szüleikkel foglalkozó Biztos Kezdet Gyerekházak a példái annak, hogy a szociális problémák közösségi ügyek, hiszen a támogatók által megvalósult, kormányzati finanszírozással működtetett intézmények a családok bevonásával tudnak valódi eredményeket elérni.
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt, hogy az új olaszliszkai Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a segélyszervezet Kapaszkodó elnevezésű országos gyermekfejlesztő programjának, melynek köszönhetően évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.
Az intézmény nemcsak a gyerekeket várja, de szüleiket is, szakemberek segítségével együtt sajátíthatják el a családi élethez szükséges alapvető ismereteket, normákat, készségeket – mondta.
Hozzátette: az olaszliszkai épületet támogatók segítségével vásárolták meg és újították fel, több mint 27 millió forintból. A működtetést állami támogatásból finanszírozzák.
A segélyszervezet az olaszliszkaival együtt négy Biztos Kezdet Gyerekházat működtet az országban.
Az Aranycsapat egykori tagja, Buzánszky Jenő által alapított Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány egy mini sportpályát épített az intézmény udvarára.
Molnár Andrea, az alapítvány elnöke reményét fejezte ki, hogy a sport a településen élő gyermekek számára kitörési pont lehet.
Az átadást követően Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a miniszterelnök felesége elmondta, az 1998-as árvíz kapcsán kerültek kapcsolatba Olaszliszkával, akkor szembesültek azzal, hogy a településnek nagy szüksége van további segítségre. Ennek eredményeként egy tanodát hoztak létre Olaszliszkán, ami igazi sikertörténet lett, ugyanis ma már napi rendszerességgel 113, többségében általános és középiskolás korú gyerek jár az intézménybe. Jelezte, az elérhető szolgáltatásokat az iskolai szünetekben is szívesen veszik igénybe a fiatalok.
Hangsúlyozta, az intézményhez kötődő diákok között nincs bukás, van jövőképük és mindannyian továbbtanulnak, s már két diplomás fiatallal, valamint szintén két egyetemi hallgatóval is büszkélkedhetnek. A segélyszervezet egyebek mellett ezért is kezdeményezte a Biztos Kezdet Gyerekház kialakítását a településen – fűzte hozzá.
(MTI)