Augusztus 2-a a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja.

Magyarország Kormánya is fontosnak tarja a közös, méltó emlékezést az ártatlanul elhurcoltakra, a koncentrációs táborokba zártakra, a helyben legyilkoltakra.
A gyakran „Elfeledett holokausztként” emlegetett roma népirtás évtizedeken át kimaradt a második világháború történelméből. Nürnbergben és más nemzetközi konferencián a roma áldozatok ügye egyáltalán nem került elő.
Az Európai Parlament 2015. április 15-én állásfoglalást fogadott el, melyben a képviselők nagyobb erőfeszítést kértek a tagállamoktól a romákat érintő hátrányos megkülönböztetés és gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés terén. A képviselők állásfoglalásukban azt is javasolták, hogy az Unió a második világháborúban megölt romák emlékére augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjaként ismerje el.
A cigányság történetének egyetlen korszaka sem járt annyi véráldozattal, megaláztatással, rémülettel és szenvedéssel, mint a 20. század szellemi mélypontja, pusztán egyetlen éjszakán, 1944. augusztus 2-3. éjjelén 2897 romát, többségükben nőket, gyerekeket és időseket öltek meg az Auschwitz-Birkenaui koncentrációs táborban. Auschwitz poklában születtek gyermekek is, 371-en, akik nem kaptak esélyt az életre. 2014 óta a Kormány támogatásával, egy roma civil szervezet, a Roma Produkciós Iroda rendezésében minden évben 371 csillag címmel megemlékező színházi elődadást tartunk. Az előadásban roma és nem roma művészek emlékeznek meg az akkor történtekre
A Belügyminisztérium ebben az évben is támogatást nyújtott a „371 Csillag” című műsor megrendezéséhez melyet 2019-ig minden évben a Nemzeti Színházban tartottak. A megemlékezést idén is fontosnak tartjuk, azonban a pandémia miatt színdarab helyett film készült, melynek bemutatójára 2020. augusztus 1-én kerül sor. A bemutatón a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága is képviselteti magát. A filmbemutató brossuráját a http://romagov.hu/download/371-csillag-a-batorsag-es-a-roma-ifjusag-napja/ linken tekinthető meg.

Megemlékezésre és koszorúzásra 2020. augusztus 1-e 17 óra és augusztus 2-a 17 óra között kerül sor a budapesti Nehru parton, a roma holokauszt emlékmű előtt. Közszereplők, művészek, roma és nem roma fiatalok és aktivisták, civil szervezetek, illetve egyéb vallási közösségek és Magyarországon élő kisebbségek képviselői egyenként, szünet nélkül olvassák majd fel a hivatalos összesítésben szereplő több, mint tizenkétezer roma áldozat neveit. A rendhagyó emlékezés zárásaként augusztus 2-án 17 órától civilek és civil szervezetek közösen helyezik el az emlékezés virágait és koszorúit az emlékmű előtt. A koszorúzáson a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának főigazgatója helyezi el a koszorút.

A rémtettre ma sincs és soha nem is lesz elfogadható magyarázat. A nyomasztó örökséget az emlékezés felelősségével mi, a mai generációk hordozzuk. A holokauszt esetében nem csak az áldozatokért fáj a szívünk, hanem az egész emberiségért, hogy soha ne feledjen és képes legyen emlékezni. Arra kérem Önöket, hogy forduljunk magunkba mindnyájan, szelídítsük meg közösen a fájdalmat és emlékezzünk együtt.

Langerné Victor Katalin
társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár

A film rövid előzetes bemutatója az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=xdkKepVZafg&feature=share&fbclid=IwAR0WZKocVFevK95ruWoUgjU95jswvnIDor58Oi2uTq-A6Srt_klhx8ur7ds