Alumni-találkozó – középpontban a felzárkózó települések programja

Immáron 8. alkalommal tartották meg a roma szakkollégiumokban végzett hallgatók találkozóját, amelynek célja most is az volt, hogy erősítsék a roma értelmiség társadalmi szerepvállalását.

Fontos, hogy a már dolgozó, illetve még egyetemista roma fiatalok is megismerhessék a felzárkózáspolitika aktuális kérdéseit, s véleményt formáljanak a tervekről. A közeljövő nagy kihívását jelenti a felzárkózó települések programjának megvalósítása.

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos és Langerné Victor Katalin, a BM társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára is úgy vélekedett, hogy a felzárkózáspolitikában pozitív várakozás tapasztalható. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a terület átkerült a Belügyminisztériumba, másrészt pedig a karitatív és civil szervezetek az eddiginél jobban bekapcsolódhatnak a munkába. Tiszabő, Tiszabura kapcsán már vannak pozitív tapasztalatok, ezekről Tiszabura alpolgármestere beszélt.

A roma fiatalok igen nagy érdeklődést tanúsítottak az elképzelések iránt, arra voltak igazán kíváncsiak, miként alakulnak egyebek között az infrastrukturális fejlesztések, javulnak-e a lakhatási feltételek, illetve a roma gyerekek felzárkózása az adott hátrányos helyzetű településeken milyen lépésekben történik.

Vecsei Miklós – aki egyben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is – úgy vélte, hogy először a helyszínen kell felmérni, mire van szükség rövid-, illetve hosszú távon, s ezután kezdődhet a megvalósítás.  A diagnózis felállítása már gőzerővel zajlik – tette hozzá.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony és Sztojka Attila főosztályvezető az együttműködés fontosságát hangsúlyozták, hiszen a 300 falu programban minden érintettnek van szerepe. Arra kérték a fiatal roma értelmiség képviselőit: aktív ötleteikkel, elképzeléseikkel segítsék a felzárkózáspolitikát, saját területükön pedig úgy kommunikáljanak, hogy a nem romák is megismerhessék a kormányzati elképzeléseket. Vigyék hírét a jó gyakorlatoknak, jó programoknak!

Az alumni-találkozó résztvevőinek lehetőségük volta arra, hogy a Nemzeti Színházban megtekintsék a „371 Csillag” című előadást, amellyel a holokauszt roma áldozataira emlékeztek. Az eseményt a társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság és a Roma Produkciós Iroda közösen szervezte.

Másnap a fiatalok megoszthatták a témával kapcsolatos érzéseiket Kállai Ernő kutatóval, aki – nemzetközi vonatkozásokkal – történeti áttekintést adott a roma holokausztról.

2019. 05. 16-17.