Helyettes Államtitkári látogatás Kürtöspusztán

Október 11-én csütörtök kora délután több órás látogatást tett a Somogy megyei Kürtöspusztán és a szomszédos Somogyfajszon Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és munkatársa Rácz Tibor egyház referens. A helyettes államtitkár a metodista egyház kürtöspusztai tanoda indításának lehetőségéről tárgyalt a Kaposvári Körzet vezető lelkészével, Vigh Bencével, aki a somogyfajszi általános iskolában tartott hittanórára is beinvitálta a vendégeket.
Az óra után az iskola igazgatójával és a település polgármesterével is megismerkedtek, majd az idén 10 éves kürtöspusztai metodista közösségi központban tettek látogatást, ahol Khaled A. László szuperintendens köszöntötte őket. Itt együttesen tekintették át a tanoda indítás jogi szabályozását, amellyel kapcsolatban Kurdi Zoltán pécsi metodista lelkész, az Országos Roma Koordinációs Tanács tagja is tett fel kérdéseket. A találkozón részt vett a körzetből Garbera Viktória is, aki szeptember óta önkéntesen vezeti a helyi tanoda programot a nyolcadik osztályos fiataloknak. A szuperintendenst elkísérte Barta Katalin oktatási és jogi referens is.

A találkozó a település árpád-kori templomának meglátogatásával ért véget, ahol Pusztakovácsi-Kürtöpuszta polgármestere is találkozott helyettes államtitkár asszonnyal, aki a település közfoglalkoztatási helyzetéről és szociális nehézségeiről adott tájékoztatást.

A látogatáson felmerült annak lehetősége, hogy a helyettes államtitkárság támogatásával az ősz folyamán egy kürtöspusztai diákcsoport látogatást tehetne a pécsi Gandhi Gimnáziumban, Magyarország és egyben Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézményében.