Ahol a betű cselekedetté válik – Magyarországi terepen járt az Európa Tanács Romaügyi Bizottsága

2021. május 21. és november 17. között Magyarország elnökségi feladatokat lát a strasbourgi Európa Tanács Miniszteri Bizottságában, amely a jogállamiság, az emberi jogok előmozdítására hivatott.

Ez alkalomból október 27. és 29. között az Európa Tanács több, mint 40 tagot számláló roma ügyekkel foglalkozó szakértői bizottsága (ADI-ROM) hazánkban tartotta negyedik ülését a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság szervezésében.

A helyettes államtitkárság célja az volt, hogy a szakmai egyeztetések mellett az európai szerv képviselői megismerhessék a hazai cigányság tényleges helyzetét, ezért a küldöttség Nógrádban, „terepszelét” tartott, látogatást tett hátrányos helyzetű településeken, a felzárkózási ágazatban szokásos módon azoknál, akikről és akikért egyeztetnek az íróasztal mellett, a tárgyalásokon, konferenciákon.

A kihelyezett ülés első napján a bizottság delegáltjai Budapesten tárgyaltak, ahol Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet. A második napon Farkas Félix, roma nemzetiségi szószóló üdvözölte a bizottság tagjait. A többnapos ülés csúcsa Nógrád megyében volt: Varsányt és Rimócot járták be. Biztos Kezdet Gyerekházat, Jelenlét Pontot látogattak: Szabó Vilmos és Kanyó Judit polgármesterek fogadták a küldöttséget, bemutatva a felzárkózó települések egymásra épülő rendszerét.

Az Európa Tanács roma ügyekkel foglalkozó szakértői bizottsága a háromnapos látogatása során értékes személyes tapasztalatot szerzett a társadalmi felzárkózás területén működő magyarországi jógyakorlatokról, a megvalósuló nemzeti stratégiáról.

Az ülés részletes programját angolul az alábbi linken olvashatják:

https://rm.coe.int/draft-annotated-agenda-4th-meeting-budapest-27-29-october-2021/1680a43b8c