Adományozz okosan! – a református egyház közösségi médiakampánya

Egy különleges, interaktív tárlattal irányítja rá a figyelmet a tudatos adományozásra a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyarországi Református Egyház. A kiállítási darabok között jó és rossz gyakorlatokra egyaránt találunk példát, sőt a szervezők olyan lehetséges szolgáltatásokat, tárgyi adományokat (tisztálkodószerek, ágynemű, törölköző, fejlesztő játékok, tanszerek) is bemutatnak, amelyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy hasznosak lehetnek (jogi segítségnyújtás, festés, utazási bérlet).

A tárlat június elejétől tekinthető meg a Postamúzeumban, ahol például egymás mellett láthatunk két egyforma plüss állatot, amelyből az egyik sérült és koszos, a másik viszont tiszta és hibátlan. Fontos ugyanis tudnunk, hogy adományaink közvetlenül a rászorulókhoz jutnak el, nincs köztes állomás, ahol kijavítják, kimossák, kipucolják a tárgyakat. Ezekről az adományozók gondoskodnak, mielőtt csomagba, dobozba kerülnek felajánlásaik.

A kiállítással párhuzamosan egy figyelemfelhívó közösségi-médiakampány is kezdetét vette a Szeretetszolgálat Facebook oldalán. Egyebek között hasznos tippeket kaphatunk arra, hogyan érdemes használt ruhát, cipőt felajánlani, s arról is több információt tudhatunk meg, hogy miért jelenthet hathatós segítséget, ha valaki a szaktudását adja. A kampányhoz egy kisfilm is készült, amely a MRSZ facebook-oldalán tekinthető meg: (LINK alább). A szervezők abban bíznak, hogy a kampány hatására tovább fejlődhet a hazai adományozási kultúra és így még több rászorulóhoz juthat el a valós segítség.

A kiállítás apropója egy most induló, zárt informatikai rendszer volt, amelyet a református egyházközségek használhatnak majd. Az oldal összegyűjti a felajánlásokat és azokat, akiknek segítségre van szükségük. A weboldal alkalmas lesz a támogatások nyomon követésére, így a támogató biztos lehet benne, hogy a felajánlott szolgáltatás vagy tárgy oda kerül, ahová szánta. A cél egy dinamikusan működő felület megalkotása volt, ahol segítők és segítségre szorulók megtalálják egymást.
A „Még Jobb Adni” kampány első üteme 2018 decemberében volt, akkor a tartós élelmiszer adományozásával kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat állította fókuszba a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Magyarországi Református Egyház. Az akció rendkívül sikeresen volt, az adományozás mértéke 15%-kal növekedett, s lényegesen javult a beérkezett adományok minősége is.
További információk:
weboldal: www.megjobbadni.hu
Facebook: Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyaroszági Református Egyház