Adománnyal és szakmai ismerettel segíti a csíkszeredai tűzvész károsultjait a Belügyminisztérium

2021. január 7-én tűz pusztított a székelyföldi Csíkszeredán, Csíksomlyó városnegyed egyik szegregátumában: húsz ház égett le a többnyire romák lakta városrészben, 261 ember (köztük 146 gyermek) veszítette el hirtelen a lakhatását.

A helyi hatóságok egy helyi sportcsarnokban, az Erőss Zsolt Arénában biztosítanak jelenleg is ideiglenes szállást a károsultak nagyobb részének, kisebb részük rokonoknál talált menedéket.

Magyarország Belügyminisztériumának Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság az elmúlt egy hónapban a károsultaktól megkért lista alapján gyűjtött és állított össze két kisbusznyi segélycsomagot, amelyet Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Sztojka Attila a Főigazgatóság vezetője személyesen vittek el Csíkszeredára az otthontalanná vált családok részére az elmúlt héten.

Egészségügyi felszereléseket, tartós élelmiszereket, tisztító-, és fertőtlenítőszereket, babaruhákat, pelenkákat, játékokat és tanszereket tartalmazott az adománycsomag.

A magyar kormányzat azonban nemcsak a megélhetést könnyítő eszközökkel szeretné támogatni a szegény sorban élőket, hanem a térségben élő hátrányos helyzetű magyarok társadalmi integrációját is elő szeretné mozdítani. Ezért az adománycsomagok átadásán túl több szakmai egyeztetésen vett részt a két szakterületi vezető. Tárgyaltak többek között Korodi Attilával, Csíkszereda polgármesterével, Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével, Ludescher Lászlóval, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatójával, továbbá a szegregátumokban élő romákkal, valamint a hajléktalanná vált családok képviselőivel is. A cél a magyar mintát követve egy hosszútávú felzárkózási program kidolgozása és megvalósítása a térségre, a csíksomlyói romatelepre vonatkozóan.

A csíksomlyói szegregátum

„Az egyik és legfontosabb dolog, amivel érkeztünk, az együttérzés, a testvéri szeretet. Nem csak idejöttünk, hogy megnézzük, mi a probléma, hiszen konkrét segítségkérést, segélykiáltást kaptunk, amikor tudomást szereztünk a tűzesetről. A Gyulafehérvári Caritason keresztül pontos egészségügyi listát kaptunk arról, mik azok a felszerelések, amikre itt, helyben szükség van” – nyilatkozta a sajtónak a helyettes államtitkár.

Langerné Victor Katalin hozzáfűzte, hogy a családok ellátásához szükséges egyéb adományokat is vittek. Így iskolai felszereléseket, ágyneműket, törölközőket, mindennapi higiéniai felszereléseket, a kisgyerekeknek babaruhákat, pelenkákat, fürdetőket is tartalmazott az adomány.

Sajtótájékoztató az Erőss Zsolt Arénában

Mint fogalmazott, az együttérzésen és a tárgyi adományokon túl a szakmai tudást szeretnék elvinni a térségbe. Kiemelte: a magyar kormány 2010-ben szemléletváltás mellett döntött a romakérdés kezelésében.

Adományok átadása a rászoruló családoknak

„Készült egy stratégia, készült hozzá egy intézkedési terv, amely nem a fiókba került, hanem a megvalósítás útjára lépett. Tíz éve folytatjuk ezt a munkát a kisgyermekkortól a felnőttkorig komplex módon, nem etnikai-, nem emberjogi kérdésként, hanem összetett problémaként megközelítve, amiben foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás, gyermeknevelés, kultúra is benne van” – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. „Ez az egyetlen módja, hogy tartós, fenntartható kiút legyen a szegénységből, a nyomorból.” A szaktárca vezetője kiemelte: Magyarországon az intézkedéseknek köszönhetően közel 1 millió ember emelkedett ki a szegénységből. Hogy mindez Székelyföldön is megvalósulhasson, az adományok átadását követően a szakmai megbeszélésekkel folytatódott a program, a keddi találkozó nem egyszeri alkalom lesz, hanem folyamatos együttműködésben gondolkodnak a vezetők a jövőre nézve.

Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár előadást tart a magyar eredményekről