A társadalmi felzárkózási programok egymásra épülnek – szakmai workshop Sárkeresztúron

Langerné Victor Katalin szerint a társadalmi felzárkózás folyamata összefogást jelent, felelősségvállalást a hátrányos helyzetű emberekért. Mindenkire gondolunk, mindenkinek lehetőséget adunk, segíteni akarunk, hogy szebb és jobb élete legyen – hangsúlyozta a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkára a Fejér megyei településen.  Az itt végzett komplex felzárkózási munka példaértékű, a korábbi időszak eredményes tevékenységének folytatása. Langerné Victor Katalin hangsúlyozta, hogy a felzárkózási programok lehetőséget teremtenek, ezekbe minél több hátrányos helyzetű embert be kell vonni. A projektek egymásra épülnek – az óvodától, az iskolán, a szakkollégiumokon keresztül a felnőttképzésig, a foglalkoztatásig -, s ezekhez kapcsolódnak a gazdaságfejlesztő tevékenységek, a szociális bérlakásépítés. Sárkeresztúron ezt a komplexitást teremtették meg – tette hozzá a helyettes államtitkár. A szaktárca feladata, hogy választ keressen a társadalmi igényekre, vagyis minél szélesebb lehetőségeket teremtsen a hátrányos helyzetű rétegek felemelésére – mondta Langerné Victor Katalin.
Ezt megelőzőn a szakmai konferencia résztvevőit a helyi óvodások szüreti műsorral szórakoztatták, illetve a település polgármestere mondott köszöntőt.  Csutiné Turi Ibolya elmondta, hogy az elmúlt 9 év kitartó munkájának eredményeit látni most Sárkeresztúron.
A szakmai prezentációból kiderült, hogy valójában semmi különöset nem csinálnak a településen, csak azt, hogy mindent a hátrányos helyzetben lévőkért tesznek, természetesen az érintettek bevonásával, velük közösen. 6 szociális munkás tevékenykedik, ők segítenek, oldják meg a felmerülő problémákat. A helyi Csillagpont a bázis, oda bárki eljöhet, meghallgatják a kéréseket és segítenek. Ha kell egészségfejlesztő fórumot tartanak, kertmoziban tölthetik el az időt a fiatalok, vannak klubjaik – kicsiknek, nagyoknak; a sárkeresztúriak mindennapjaihoz igazítanak mindent. Szociális szövetkezetben foglalkoztatnak embereket, a parlagon lévő földterületeket – levendula-, paprika-, virágtermesztés – a közjó javára használják. Hamarosan új levendula-lepárló üzemük lesz. 7 új szociális bérlakás készül el december végéig. A workshop résztvevői végiglátogathatták a szinte már majdnem kész épületeket.
A konferencia végén arról volt, milyen szempontok érvényesüljenek a beköltöző családok kiválasztásánál. A résztvevők úgy vélték, hogy a pályáztatási szempontrendszer kidolgozásában nagy szerepük lesz a szociális munkásoknak, akik ismerik a családokat, napi kapcsolatban állnak velük. Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár asszony szerint egyrészt a családok kiválasztása nem okozhat feszültséget a településen, másrészt fontos, hogy kártyás közműórákat szereljenek fel. Ezzel az esetleges későbbi tartozásokat lehet elkerülni. Az önkormányzat egyébként rendeletben kívánja rögzíteni a kiválasztás szempontjait.
Belügyminisztérium, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság.